Az emlőrákos nők túlélési aránya a génmutációtól független

Az emlőrákos fiatal nők túlélési esélyei azonosak, akár hordozói a BRCA gén mutációjának, akár nem, a mindkét mellet eltávolító műtét pedig nem javította a mutációt hordozó nők tízéves túlélési esélyeit, a Southampont-i Egyetem kutatóinak a Lancet Oncology brit folyóiratban megjelent tanulmánya szerint.

emlőrák, carcinoma mammae, mellrák, Angelina Jolie-gén, BRCA | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A BRCA gént Angelina Jolie-génnek is nevezik, aki a nyilvánosság elé tárta, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, amikor kiderült, akár 87 százalék esélye is lehet annak, hogy daganata alakuljon ki.

A BRCA1 és BRCA2 génmutációk négy-nyolcszorosára növelik az emlőrák kockázatát. A gén mutációi a petefészek-, a prosztata- és a mellrákkal függnek össze.

A kutatók 2733 18-40 éves emlőrákos nő adatait dolgozták fel, akiket az ország 127 kórházában kezeltek 2000 és 2008 között. Tizenkét százalékuk hordozta a BRCA génmutációt. A pácienseket tíz éven át kísérték figyelemmel.

A vizsgált időszakban 651-en haltak meg mellrákban. A génmutáció hordozóinak ugyanolyan volt a túlélési aránya két, öt és tíz évvel, mint akik nem hordozták a gént. Sem a testtömegindex, sem az etnikum nem játszott ebben szerepet. A BRCA génmutáció hordozóinak egyharmada távolíttatta el mindkét mellét, de ez a tanulmány szerint nem növelte a tízéves túlélés esélyét.

Gyakran ajánlják fel a kettős melleltávolító műtét lehetőségét azoknak a nőknek, akiknél a mellrákot a korai szakaszban diagnosztizálták és a BRCA gén hordozói. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a kettős emlőeltávolítás két-három évtizeddel az első diagnózis után még mindig idejében elvégezhető, hogy csökkentse a rák kiújulásának kockázatát.

| emlőrák, carcinoma mammae, mellrák, Angelina Jolie-gén, BRCA
2018-01-12 15:31:39
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop