Az ösztrogén csökkentheti a mellrák kockázatát

Kisebb volt a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik a menopauza után kizárólag ösztrogént tartalmazó hormonpótlásban részesültek - állapították meg amerikai kutatók elemzésükben.

mellrák, ösztrogén, emlőrák | MTI Hírek 2012 ;9
A megállapítás azért jelent fordulatot, mert korábbi tanulmányok arra jutottak, hogy az ösztrogénkezelés hozzájárulhat az emlődaganatok kialakulásához.

A The Lancet Oncology című orvosi folyóirat online kiadásában közzétett tanulmányban olyan méheltávolításon átesett nők adatait elemezték, akik ösztrogénpótlást kaptak átlagosan hat évig. Az eredmény szerint mintegy 20 százalékkal kisebb volt körükben a mellrák előfordulása, mint azoknál, akik nem szedtek ösztrogéntablettákat. Kiderült az is, hogy a jótékony hatás a hormonkezelés lezárását követő öt éven belül még mindig fennállt.

Garnet Anderson kutatásvezető, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa csoportjával 7600, méheltávolításon átesett nő sorsát követte nyomon, akik életkora 50 és 79 év között volt. A vizsgálatba bevont nők nagyjából fele kapott ösztrogént, míg másik fele placebót szedett körülbelül hat évig.

Az átlagosan 12 évig tartó követés ideje alatt 151 emlőrák fordult elő az ösztrogént szedők csoportjában, miközben 199 a kontrollcsoportban, ez 23 százalékos kockázatcsökkenést jelez a hormonpótlásban részesülők esetében. Az emlődaganattal diagnosztizált nők közül hatan haltak meg az ösztrogénes csoportban, míg tizenhatan a placebót szedők közül.
| mellrák, ösztrogén, emlőrák
2012-03-07 21:58:39
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop