Életmentő gyógyszer emlőrákban

Egy nagy nemzetközi vizsgálat friss utánkövetési adatainak elemzése megerősíti a tényt, hogy a célzott biológiai kezelés rendkívül hatékony a HER2-pozitív emlőrák gyógyításában.

emlőbetegségek, emlőrák, Herceptin, HER-2 | InforMed Hírek5   InforMed
A gyógyszer 2006. májusában kapta meg az európai törzskönyvet a HER2-pozitív korai emlőrákos betegek gyógyítására. Az emlőrákos betegek mintegy negyede szenved ettől az agresszív daganattípustól.

Az egyik rangos angol szaklapban, a Lancetben most megjelent közlemény megerősíti eddigi ismereteinket, miszerint a korai HER2-pozitív emlőrák kezelésének részeként alkalmazott ún. trasztuzumab kezelés jelentősen csökkenti a daganatos kiújulás és a halálozás rizikóját a HER2-pozitív korai emlőrákos betegeknél /korai emlőráknak nevezzük azt az állapotot, amikor még nincs távoli áttét, a daganat ellenes kezelés célja a teljes gyógyulás/.

A vizsgálatban 1703 HER2-pozitív emlőrákos beteg kapott egy évig trasztuzumabot a műtét és az azt követő gyógyszeres- (és estelegesen sugár-) kezelés után. A kontrollcsoportba tartozó 1698 beteg nem kapott trasztuzumabot.

Két éves átlagos utánkövetés során 90 nő halt meg a kontrollcsoportban, míg csak 59 a trasztuzumabot is kapók csoportjában, ami a halálozási rizikó 34%-os csökkenését jelenti. A gyógyszer javára írható túlélési előny jelentős mértékű.

A közlemény szerzője, Dr. Ian Smith, a londoni Royal Marsden Kórház főorvosa szerint az emlőrák kutatásának és gyógyításának a történetében szokatlan, hogy ilyen rövid megfigyelési idő alatt ilyen mértékű a halálozási rizikó csökkenést figyelhetnek meg. A tamoxifén alkalmazása óta /25 éve/ egyetlen gyógyszer sem mutatott ilyen eredményeket, beleértve az összes, az emlőrák gyógyításában azóta használt kemoterápiás szert és hormonkészítményt. A most publikált eredmények ismételten megerősítik a trasztuzumab kezelés jelentőségét a HER2-pozitív emlőrákos betegek kezelésében.

| emlőbetegségek, emlőrák, herceptin, HER-2
2007-11-30 23:34:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop