Emlőrák

A mellrákot aszerint osztályozzák, hogy milyen szövetből indult ki és mekkora a kiterjedése. A rák kiindulhat tejmirigyből, tejvezetékből, zsírszövetből vagy kötőszövetből. A mellrák különböző típusai eltérő módon fejlődnek. Az egyes típusok jellemzésének szempontjai: az észrevétel módja, az előrehaladás típusa és üteme, valamint a kezelés lehetőségei.

emlőrák, mellrák | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Némelyikük egészen lassan nő és csak akkor ad áttétet (metasztázist) a test egyéb részeibe, amikor már nagyon nagyra nőtt. Más típusok agresszívebbek, gyorsan nőnek és szóródnak. Mindemellett ugyanannak a ráktípusnak is betegenként változhat a lefolyása. Az orvos csak úgy tudja megítélni az illető nőre vonatkozó egyedi esetet, ha megvizsgálja és megismeri a kórelőzményét.

Az in szitu karcinóma, ami helyben maradó rákot jelent, a rák korai típusa, amely kiindulási helyéről még nem terjedt át környezetére és nem adott áttétet. Az Egyesült Államokban diagnosztizált mellrákok több mint 15 százaléka in szitu karcinóma.

A mellrákok közel 90 százaléka a tejvezetékekből vagy a tejmirigyekből indul ki. In szitu duktális karcinóma a tejvezetékek falában alakul ki. Menopauza előtt és után is előfordulhat. Ez a ráktípus néha csomó formájában tapintható, és apró elmeszesedett szemcsék képében (mikrokalcifikációként) a mammogram röntgenfelvétel is mutathatja. Az in szitu duktális karcinóma gyakran felfedezhető mammográfiával, még mielőtt a tapintható méretet elérné. Általában a mell egy meghatározott területére korlátozódik, és sebészi úton egészben eltávolítható. Ha csak az in szitu duktális karcinómát távolítják el, akkor a nők 25-35 százalékában invazív rák alakul ki, rendszerint ugyanabban a mellben.

In szitu lobuláris karcinóma, amely a tejmirigyekből indul ki, általában menopauza előtt jelentkezik. Ez a fajta rák nem tapintható ki és nem mutatja a mammogram sem; általában véletlen leletként bukkannak rá valamely más, nem lobuláris in szitu karcinóma okozta csomó mammográfiás vizsgálata közben. Az in szitu lobuláris karcinómában szenvedő nők 25-30 százalékában invazív mellrák fejlődik ki az azonos oldali, ellenoldali vagy mindkét emlőben.

Az invazív mellrák, mely átterjed más szövetekre és elroncsolja őket, lehet lokalizált (a mellre korlátozódó) és metasztatikus (a test más részeibe áttétet adó). Az invazív mellrákok körülbelül 80 százaléka duktális, 10 százaléka lobuláris eredetű. A duktális vagy lobuláris eredetű invazív rák kórjóslata hasonló. Némileg jobb prognózisú a medulláris és tubuláris típusú karcinóma (melyek tejmirigyből származnak), ezek ritkábban fordulnak elő.

| emlőrák, mellrák
2009-02-19 10:57:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop