Emlőrák alvó állapotban

Kiújulhat az emlőrák a sikeres kezelés befejezése után még 15 évvel is, közlik az Oxford Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban.

emlőrák, carcinoma mammae, mellrák | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A kutatók 63 ezer emlőrákos nő kórtörténetét követték húsz éven át, akinél fokozott ösztrogén hormon termelést mutattak ki. Mindegyikük ösztrogén blokkoló kezelést kapott. Bár ötévi kezelés után eltűnt az emlőrák, a következő 15 év során számos betegnél áttétek keletkeztek.

Az emlőrák kiújulási rizikója azoknál a betegeknél a legnagyobb (40 százalék), akiknek nagy tumoruk volt és a rák átterjedt a nyirokcsomókra is, szemben azokkal, akiknek kisebb tumoruk volt és nem volt nyirokcsomó áttétjük (10 százalék).

Az emlőrák sokáig képes alvó állapotban marad, és hosszú évek után újra terjedni kezdhet, ezért tíz évig kellene alkalmazni a kezelést. Sajnos azonban a hormonkezelés mellékhatásai miatt - klimaxra jellemző tünetek, csontritkulás, ízületi fájdalmak és csuklótáji alagút szindróma - sokan abbahagyják a tabletták szedését.

Fontos, hogy a betegségből meggyógyult nők folyamatosan figyeljék állapotukat, és ha a legkisebb jelét is tapasztalják állapotuk romlásának, feltétlenül forduljanak szakemberhez - figyelmeztettek a kutatók.

| emlőrák, carcinoma mammae, mellrák
2017-11-13 22:20:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop