Emlőrák kezelése általában

A kezelést csak a nő gondos kivizsgálása után kezdik meg, körülbelül a biopszia után egy héttel, vagy még később. A kezelés nagyon összetett, mivel a különböző típusú mellrákok igen különböznek a növekedés sebessége, a szóródás (metasztázisképzés) és a kezelésre adott válasz tekintetében.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: MIT

A kezelés lehetőségei a következők: műtét, besugárzás (radioterápia), kemoterápia és hormongátló terápia. Besugárzással elölhetők a kivett daganat helyén és környékén bent maradt rákos sejtek, beleértve a közeli nyirokcsomókat is. A kemoterápia (a gyorsan szaporodó sejtek sokszorozódását gátló vagy lassító gyógyszer-kombináció) és a hormongátló szerek (a rákos sejtek növekedését elősegítő hormonok hatását gátló gyógyszerek) segítségével elnyomják a rákos sejtek növekedését az egész testben. Gyakran mindezen módszerek kombinációját alkalmazzák.

Minthogy a mellrákról továbbra is hiányosak az ismereteink és egyetlen kezelésről sem mondható el, hogy minden esetben hatásos, az orvosok véleménye a legmegfelelőbb kezelést illetően eltérő lehet. A beteg és orvosa kívánsága befolyásolhatja a terápiát. A mellrákos nőnek joga van világos magyarázatot kérni a betegséggel kapcsolatos ismeretekről és a nem tisztázott pontokról, valamint a terápiás lehetőségek teljes skálájáról. Ez alapján elfogadhatja vagy elutasíthatja a felajánlott kezelést.

Az orvosok szüntelenül a betegek kórjóslatának javítására törekednek. Ezért gyakran előfordul, hogy a mellrákos nőket felkérik, vegyenek részt valamilyen kutatási programban, mely az új gyógyszer-kombinációk túlélésre vagy életminőségre gyakorolt hatását vizsgálja.

| emlőrák, mellrák
2023-03-11 17:39:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop