Emlőrák kockázati tényezői

A mellrák nagyobb valószínűséggel fejlődik ki olyan nőkben, akikben több kockázati tényező jelen van, de nekik is van lehetőségük megelőző lépésekre, például rendszeres mellvizsgálatra.

emlőrák, kockázat, szűrés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Mellrák: Kockázati tényezők

A mellrákot övező félelem oka részben a kockázati tényezők helytelen ismerete, illetve az ezzel kapcsolatos félreértések. Félrevezető lehet például az az elterjedt tévhit, mely szerint élete folyamán "minden nyolcadik nőnek mellrákja lesz". Ezt az arányt 0 és 95 év közötti életkorú nők vizsgálatával találták; elméletileg tehát azt jelenti, hogy a 95 éven aluli nők közül minden nyolcadikban kialakul a mellrák. A kockázat azonban ennél sokkalta kisebb a fiatal nők körében. Egy 40 éves nőnek 1:1200 az esélye arra, hogy a következő évben kifejlődjön benne ez a betegség. Csakhogy még ez az adat is félrevezető lehet, mert minden nőt magába foglal. Egyes nőkben a veszély még kisebb, másokban azonban nagyobb lehet.

Egyetlen módon lehet bizonyítottan csökkenteni a mellrákos halálozást, mégpedig az 50 év felett rendszeresen elvégzett mammográfiával. Emellett a legújabb kutatások szerint a rendszeres testedzés, különösen serdülő- és fiatal felnőttkorban, továbbá valószínűleg a testsúly kontrollja is csökkenti a mellrák kialakulási esélyét.

| emlőrák, kockázat, szűrés
2009-02-19 11:04:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop