Emlőrák szűrés

Minthogy az emlőrák korai stádiumban ritkán okoz tüneteket, különösen nagy a szűrés jelentősége. A betegség korai felfedezése növeli a gyógykezelés sikerének esélyeit.

emlőrák, mellrák, szűrés, önvizsgálat, mammográfia, biopszia | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Rendszeres önvizsgálattal a csomók korai stádiumban észrevehetőek. Ugyan még nem bizonyított, hogy az önvizsgálat csökkentené a mellrákos halálozás gyakoriságát, s az sem, hogy a rendszeres mammográfiás vizsgálathoz hasonló arányban fedezné fel a korai stádiumú rákot, mégis, önvizsgálattal kisebb csomókat is meg lehet találni, mint ha az orvos vagy a nővér végzi a vizsgálatot, mert a rendszerességnek köszönhetően a nő jobban tisztában van melle jellegzetességeivel. Az így felfedezett daganatok jobb kórjóslatúak és könnyebben kezelhetőek emlőmegtartó műtéttel.

Az emlővizsgálatot minden fizikális vizsgálat alkalmával rutinszerűen elvégzik. Az orvos megtekinti a mellet és megfigyeli az egyenetlenségeit, a behúzódásokat, az elvékonyodott bőrt, a csomókat vagy a váladékozást. Utána mindkét mellet egyenként megtapintja a tenyerével és megnagyobbodott nyirokcsomók után kutat a hónaljban - mert a mellrák erre a területre tevődik át legelőször - és a kulcscsont felett. A normális nyirokcsomókat a bőrön át nem lehet érezni, úgyhogy ha kitapinthatók, akkor megnagyobbodottnak tekintik őket. A nyirokcsomók megnagyobbodását azonban nem rákos elváltozások is okozhatják.

A mellrák korai felismerésének egyik legjobb módszere a mammográfia (lágy röntgensugarak alkalmazása az emlő rendellenességeinek kimutatására). A mammográfia érzékenysége ahhoz elegendő, hogy a korai stádiumú rák jelenlétének lehetőségét felvesse. Ezért tehát időnként rákot jelezhet olyankor is, ha az nincs jelen (álpozitív eredmény), és legtöbbször további, pontosabb vizsgálatok szükségesek a kórisme megerősítéséhez.

Az 1-2 évente végzett mammográfia az 50 éves vagy idősebb tünetmentes nők körében 25-35 százalékkal csökkenti a mellrákos halálozást. Azt mindezidáig nem bizonyították be, hogy a rendszeres mammográfia az 50 év alattiak mellrákos halálozását is csökkentené. Mindamellett lehetséges, hogy a statisztikai bizonyítás azért nem sikerült, mert a fiatal nőkben egyébként is ritka a mellrák és a jótékony hatás kevésbé észlelhető. Ez a tény tehát támogatja - de nem bizonyítja - azt, hogy fiatal nők esetén is indokolt lehet a mammogramok készítése. Ezért a legtöbb ajánlás szerint 40 éves korban érdemes elkezdeni a nők rendszeres mammográfiás szűrését. Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) ajánlása szerint az első mammográfiának 40 éves korban kell történnie. Néha már az első vizsgálat során találnak csomót, de mindenképpen jó szolgálatot tesz kiindulási, összehasonlítási alapként a későbbi felvételek értékeléséhez.

Az American Cancer Society szerint 40 és 49 éves életkor között ajánlott 1-2 évente elvégezni a mammográfiát, 50 éves kortól pedig évenkénti kontroll szükséges. A tünetmentes nőkben a mammográfia 40 százalékban derített fel a fizikális vizsgálat során észre nem vett daganatot. Természetesen azonban a mammográfia sem tévedhetetlen, a mellrákok 15 százalékára a mammográfia sem derít fényt. Ha rákra gyanús elváltozást találnak, az orvos biopsziás mintát vesz, tehát kicsíp egy kis darabot a csomóból, hogy mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Az ultrahangos vizsgálat (amely magas rezgésszámú hangllámokon alapul) nem rutinszerű része a mellrákszűrésnek. Akkor szokták alkalmazni, ha más módszerrel ha csomót találnak, hogy a mellben lévő folyadékkal telt zsákocskát (cisztát) elkülönítsék a tömör csomótól. Rendkívül fontos, hogy ezt a két képletet elkülönítsék, mert a cisztát, ha egyébként tünetmentes, általában nem kezelik, de tömött csomó esetén biopsziára van szükség.

A termográfia (a rák által is időnként előidézett hőmérsékletkülönbséget jelző vizsgálat) nem alkalmas a rák kimutatására vagy követésére, mert gyakran nem mutatja ki a daganatot (álnegatív eredmény), vagy tévesen jelez rákot (álpozitív eredmény).

 

| emlőrák, mellrák, szűrés, önvizsgálat, mammográfia, biopszia
2009-02-19 11:07:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop