Emlőrák terápia: veszélyes melléhatások

Fokozhatják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát egyes emlőrák terápiák figyelmeztettek az Amerikai Szívtársaság szakemberei a Circulation című folyóiratban közölt tanulmányukban.


Az amerikai szakemberek szerint a nőknek gondosan mérlegelniük kell bármely terápia kockázatait és előnyeit. Nem minden kezelés kockázatos, és vannak lehetőségek azok csökkentésére vagy elkerülésére.

A szerzők szerint a legtöbb emlőrákos attól fél, hogy ez a betegség okozza a halálát. Még ha fel is épül a betegségből, akkor is tart ettől, de több mint valószínű, hogy szívbetegségben fog meghalni, különösen a 65 év felettiek.

A kezelés mellékhatása lehet a szabálytalan szívritmus, billentyűhiba, vagy szívelégtelenség. A tünetek jóval a mellrákkezelés befejezése után jelentkezhetnek.

A Herceptin és hasonló gyógyszerek szívelégtelenséget okozhatnak, mely néha átmeneti és a kezelés után megszűnik, de állandósulhat is. Más gyógyszerek szívritmuszavart vagy koszorúérgörcsöt (angina) okozhatnak, ami végül szívizominfarktussal járhat. A sugárterápia az artériákat szűkítheti, vagy elzárhatja. Egyes kezelések a DNS-t károsíthatják.

Egyes kutatások szerint az immunterápiás új gyógyszerek is ritkán, de okozhatnak szívkárosodást.

| szív- és érrendszeri betegség kockázata, emlőrák terápia, szívbetegség
2018-02-04 19:23:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop