Harmincezer nőt szólíthatnak fel Franciaországban mellimplantátuma eltávolítására

A francia egészségügyi hatóságok a hét végéig harmincezer nőt szólíthatnak fel a PIP szilikon implantátum eltávolítására, miután több rákgyanús esetet találtak. A döntés más országokban is több tízezer nőt érinthet.

"Jelenleg folyik a mellimplantátumok vizsgálata a rákos megbetegedések kockázata szempontjából" - mondta kedden Valérie Pécresse kormányszóvivő, költségvetési miniszter.

"A kormány a hét végéig jelenti be, hogy javasolja e a francia nőknek a hibás mellbetétek eltávolítását" - tette hozzá a miniszter az LCI televízióban.

Az 1991-ben alapított Poly Implant Prothese (PIP) francia cég egy időben az ágazat harmadik legnagyobb cége volt, évente 100 ezer szilikon mellbetétet szállított, 80 százalékukat Spanyolországba, illetve Nagy-Britanniába. Franciaországban jelenleg 30 ezer nő viseli a terméküket.

A problémát az okozza, hogy a PIP a gyanú szerint rossz minőségű szilikongélt használt a mellbetétekhez. A gél, amely tízszer olcsóbb, mint az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyag, megnöveli az implantátum borításában a szakadás kockázatát, ennek következtében a környező szövetek gyulladását és a szilikon szivárgását.

Az egészségügyi minisztérium szerint egyelőre a PIP-implantátumok és a rák közötti ok-okozati viszony nem bizonyított, azonban nyolc rákos megbetegedést jelentettek olyan nők esetében, akik ezt a márkájú mellbetétet viselték. A megbetegedések között a limfóma egy ritka formáját, egy mandularákot, egy leukémiát és öt mellrákot találtak.

A hatóságok kérésére a Nemzeti Rákellenes Intézet (INCA) onkológusokból, hematológusokból és sebészekből álló szakértői csoportot hozott létre, amelytől péntekre várnak szakvéleményét. A tárca közölte, hogy a csoport javaslatának megfelelően jár el: ha nem találtak további kockázatot, tudomásul veszik, ha pedig azt javasolják, hogy óvatosságból jobb eltávolítani a betéteket, ennek megfelelően járnak el.

A Libération című francia napilap úgy tudja, az egészségügyi hatóságok már döntöttek az elővigyázatosságból való eltávolításról, ami példa nélkül álló lenne a modern plasztikai sebészet történetében.

A kormányszóvivő szerint ha sürgős közegészségügyi intézkedésről van szó, az eltávolítás költségeit a társadalombiztosítás állja.

Franciaországban eddig 2172 esetben tettek panaszt a dél-franciaországi székhelyű PIP ellen, amely a 2000-es évek közepén a megerősödő konkurencia és az eladásai csökkenése miatt a gyanú szerint csökkenteni akarta a gél beszerzési árát. A rendőrség akkor "nem szándékos testi sértés és emberölés" gyanújával indított vizsgálatot.

A 2010 márciusában bírósági csődeljárás alá helyezett vállalat ellen külföldről eddig nem nyújtottak be panaszt.

Az első botrány 2010-ben tört ki, amikor felfedezték a csalást, és az illetékes egészségügyi hivatal betiltotta ezeknek az implantátumoknak a használatát, és vizsgálatot ajánlott a betétet viselő nők számára. A második riadalom akkor kezdődött, amikor egy PIP-implantátumot viselő 53 éves nő novemberben egy igen ritka daganatos betegség, a primitív mell limfóma áldozata lett.
| PIP szilikon, mellimplantátum, plasztikai sebészet, mellrák
2011-12-23 06:48:41
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop