Hirdetés

Jolie-hatás: nőtt az érdeklődés a preventív melleltávolítás iránt

Angelina Jolie példája nyomán egyre nő az érdeklődés a német klinikákon a mellrák örökletes formájának megelőzése iránt.

Angelina Jolie, mellrák, masztektómia, BRCA |

InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A 38 éves színésznő május elején a The New York Times című lapba írt cikkében közölte, hogy elővigyázatosságból eltávolíttatta mindkét mellét. Az utóbbi hetekben a német klinikákon megnövekedett érdeklődés azt mutatja, példája nyomán sokakban ébredt félelem.

Jolie bejelentése óta annyian fordultak hasonló kéréssel a berlini Charité egyetemi klinikához, mint a teljes első negyedévben - mondta Dorothee Speiser nőgyógyász.

Száznyolcvan nő akarta tudni, hogy esetükben milyen magas a mellrák kockázata, lehet-e genetikai vizsgálatot végezni, illetve szükség van-e a mell eltávolítására. A nők nagyobb része a magas kockázati kategóriába tartozott. Más német intézetekben is kétszeresére, de volt, ahol négyszeresére nőtt a tesztek iránti érdeklődés.

A mellrákos megbetegedések egy részéért - hozzávetőleg 10 százalékáért - a BRCA1 és a BRCA2 gének örökölt mutációja a felelős. Aki mindkét génmutációt örökölte, annak lényegesen magasabb kockázattal kell szembenéznie.

Ausztriában körülbelül 25 ezer nő él ezzel a családi örökséggel.
Számukra dolgozták ki azt az ingyenes és átfogó megelőzési programot, amelyben először minden háziorvos és nőgyógyász megkérdezi a pácienseit, fordult-e elő családjukban mell- vagy petefészekrák. Ha két vagy több személyt is említenek, speciális központokba küldik őket, ahol genetikai vizsgálatot végeznek. Ha az érintett meg akarja ismerni az eredményt, részletesen tájékoztatják a lehetőségekről: a betegség korai felismerésének módszereiről, illetve a megelőzés céljából végzett műtétről, mely magában foglalja a rekonstrukciót is.

Angeline Jolie bejelentése óta Ausztriában ötszörösére nőtt a megelőző célú mellamputáció iránt érdeklődők száma.

Angelina Jolie, mellrák, masztektómia, BRCA

2013-06-10 21:31:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop