Két ígéretes mellrák elleni szer a láthatáron

Két új rákgyógyszer ígéretes eredményeiről számoltak be szakemberek a San Antonióban megrendezett Mellrák Szimpóziumon: mindkettő jelentősen meghosszabbította az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését a klinikai kipróbálás során.

mellrák, gyógyszer | MTI Hírek 2011 ;8
Egy nagy nemzetközi tanulmányban a pertuzumab elnevezésű szer átlagosan 18 hónapig tartotta féken a betegséget, míg a szokásos terápia mellett a kontrollcsoportnál ez az időtartam csak 12 hónap volt.

A másik klinikai próbában a korábban egyébként szervátültetett pácienseknél a kilökődés megelőzésére használt everolimus hatóanyagot vizsgálták előrehaladott emlőrákos nőknél, akiknél a hormonblokkoló kezelés hatástalan volt. Ez a szer 7 hónapig akadályozta meg az állapotromlást, míg a szokásos módon csak hormonális szereket kapott pácienseknél 3 hónap volt a haladék ideje.

A találkozón részt vevő onkológusok a herceptin 1998-as forgalomba kerülése óta a legjelentősebbként üdvözölték az ismertetett kemoterápiás eredményeket. A tényekhez azonban a szerek igen magas ára is hozzátartozik, akár 10 ezer dollárba (2,2 millió forint) is kerülhet egyhavi adagjuk.
| mellrák, gyógyszer
2011-12-09 02:51:57

Web Design & Development Prowebshop