Kíméletesebb eljárás korai emlőrákban

A Lancet folyóiratban publikált multicentrikus vizsgálat a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlította össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). Megállapították, hogy az emlőrák korai szakaszában a részleges emlő besugárzás egyenértékű a teljes emlőbesugárzással.

mellrák, emlőrák, kezelés, brachyterápia | InforMed Hírek13   InforMed

A vizsgálatban az Országos Onkológiai Intézet munkatársai is részt vettek, az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja szervezésében,16 vezető egészségügyi központban.

A célzott és rövidített, részleges emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisú sugárkezelés, rövidített eljárás az emlőrák korai stádiumában. A besugárzás közvetlenül az előzetesen kimetszett daganat helyére irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből és utána sugárkezelésből áll. Bevezetése óta az 1990-es évek végén, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 100 000 nő kapott különböző típusú APERT-brachyterápiát.

Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés korábban mindig a teljes emlőbesugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül az eltávolított daganat helyére juttatják.

Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét.

A kutatók 1184 negyven éves és afeletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek átlag életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő átlag 6,6 év volt.

A vizsgálat eredményei bizonyították, hogy a korai szakban végzett emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-val kezelt betegek túlélése és a daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományos TELJES RT-val kezelt betegekével. Kevesebb a bőr károsodása, a hegesedés és az emlőfájdalom.
„Az eredmények alátámasztják, hogy a brachyterápiával végzett APERT biztonságos és hatékony alternatívája a teljes-emlőbesugárzásnak” – mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, a GEC-ESTRO vezetőségi tagja, a klinikai vizsgálat egyik vezetője. „Az eredmények mérföldkőnek számítanak, mivel a 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelési módja alapvetően megváltozhat.

| mellrák, emlőrák, kezelés, brachyterápia
2015-11-04 20:44:13

Web Design & Development Prowebshop