Kozmetikai szerek az emlődaganatokban

Brit tudósok szerint az egyes emlődaganatokból vett mintákban található kémiai tartósítószerek a hónalj-dezodorokból eredhetnek. Egy 20 emlődaganaton végzett elemzés szerint para-hidroxibenzolsavat (paraben) találtak 18 mintában. Ez a vegyszer képes utánozni az ösztrogén hormont, amely tudvalevőleg szerepet játszik a emlődaganatok kialakulásában.

emlődaganat, emlőrák, koznetikum, parabének, dezodor, emlÅ‘daganat | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
„Ennek a kutatásnak az alapján nem lehet megmondani, hogy a parabenek okozták-e valóban a daganatokat, de valami közük csak lehet a emlőrákok gyakoribbá válásában” – mondja Philip Harvey, a kutatás eredményeit közlő Journal of Applied Toxicology szerkesztője.

„Mivel a nők körében a legtöbb áldozatot a emlőrák szedi, és mivel a fiatal nők igen nagy százaléka használ hónalj-dezodorokat, véleményem szerint további kutatásokat kellene folytatni a parabenekkel annak felderítése érdekében, hol találhatók meg ezek a szervezetben” – tette hozzá.

A kutatás vezetője a University of Reading molekuláris biológusa, Philippa Darbre volt, aki elmondta, hogy a daganatokban talált parabenek formája arról tanúskodik, hogy valami olyantól származnak, amit a bőrre vittek fel, dezodortól, krémtől vagy spraytől. Ha étkezés útján kerültek volna a szervezetbe, az anyagcsere útján lebomlottak volna, és már nem észterek formájában találták volna meg őket.

Ezek az eredmények arra is magyarázatot adnak, miért épp a hónaljhoz legközelebb eső területen találják meg a emlődaganatok 60 százalékát.

Chris Flower, a kozmetikai cégek társulásának igazgatója kételkedik a tanulmány eredményeiben. –„Szinte nincs is olyan dezodor vagy spray, ami parabeneket tartalmazna – mondja. – Bár egyes krémekben és más kozmetikumokban megtalálhatók, a gyártók igen nagy biztonsági küszöbbel dolgoznak.”

Darbre azzal érvel viszont, hogy ezek a kozmetikumok parabeneket csak az utóbbi néhány hónapban nem tartalmaznak, a vizsgált rákos esetek pedig régebben fordultak elő. Parabeneket találtak arckrémekben, lemosókban és szőrtelenítő készítményekben is.

Korábbi tanulmányokból az is kiderült, hogy a parabenek a bőrön át szívódnak fel, és képesek a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kapcsolódni, így segítve elő a emlődaganatok kialakulását.

A kutatók azt ajánlják a nőknek, hogy amíg teljes bizonyossággal ki nem derül a biztonságos voltuk, ne használjanak hónalj-dezodorokat.

New Scientist
| emlődaganat, emlőrák, koznetikum, parabének, dezodor
2005-06-08 16:11:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop