Ritka áttörés a mellrák kezelésében

Ritka áttörés, melyet azonnal a klinikai gyakorlatban is alkalmazni fognak: korai stádiumú emlőrákos esetekben nincs szükség kemoterápiára. A tanulmányt az American Society of Clinical Oncology éves kongresszusán ismertették, és a New England Journal of Medicine-ben publikálták.

emlőrák, mellrák, kemoterápia, Oncotype DX teszt | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A kemoterápia elhagyásának feltétele, hogy a daganat hormonterápiával kezelhető legyen, a rák ne terjedjen át a nyirokcsomókra és ne legyen jelen HER2-mutáció, amely miatt gyorsabban növekszik a daganat.

A kemoterápiát gyakran alkalmazzák műtét után az emlőrák terjedésének illetve kiújulásának megakadályozására. A kemo életet menthet, de a toxikus gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járnak, a betegek a hányástól, a fáradtságtól és az állandó idegfájdalomig sokat szenvednek, és meddővé válnak. Ritkán szívelégtelenséget és leukémiát is okozhat a kemoterápia.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI) finanszírozásával a New York-i Albert Einstein Rákközpont kutatói 10 273 emlőrákos nő daganatának genetikai vizsgálatát végezték el az Oncotype DX nevű teszttel. A genetikai tesztet az eltávolított tumorból végezték. A teszt 21 gén aktivitási szintjét mutatja ki, melyek jelzik a daganat agresszivitását.

Azoknak a nőknek, akiknél a teszt eredménye alacsony értéket mutatott - a páciensek 16 százalékának - azt mondták, hogy nincs szükségük kemoterápiára, akiknél magas volt ez az érték - a páciensek 17 százalékának -, előírták a kemoterápiát.

A legtöbb nő - 67 százalék - nem volt eldöntött a kezelése. Mindannyian átestek a daganat eltávolító műtéten és hormonterápián. A csoport fele kemoterápiát is kapott, másik fele nem. A túlélési arány kemoterápiával (93,8 százalék), illetve a nélkül (93,9 százalék), tehát azonos volt.

A kutatás azért jelent ritka áttörést a rákkutatásban, mivel nem csak olcsóbbá teszi a kezelést, hanem a gyakorlatban is változást hoz, a brit klinikákon változtatnak az eddigi protokollon, és az említett csoportba tartozó betegeket csak műtéttel és hormonterápiával kezelik majd.

| emlőrák, mellrák, kemoterápia, Oncotype DX teszt
2018-06-04 23:05:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop