Sok a szükségtelen kezelés emlőszűrés után egy amerikai tanulmány szerint

Harminckét év alatt 1,3 millió amerikai nőt kezeltek olyan emlőrák miatt, amely soha nem veszélyeztette volna életüket - állapították meg bő három évtized adatait elemző nagyméretű tanulmányukban amerikai kutatók.

mellrák, emlőrák, szűrés, mammográfia | MTI Hírek 2012 ;9
A kutatók becslése szerint a mellrákos esetek harmada, vagyis évente 50-70 ezer eset az Egyesült Államokban nem igényel kezelést. A tanulmány az emlőrák túlkezelését vizsgáló eddigi legrészletesebb áttekintés, amely újabb adatokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy az emlőszűrés nem olyan hatékony, mint sok nő hiszi.

A mammográfia elterjedését követően megkétszereződött a korai stádiumban diagnosztizált mellrákos esetek száma az Egyesült Államokban, miközben nem lett sokkal kevesebb az előrehaladott mellrák miatti halálozás - írták a kutatók a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett elemzésükben.

A tanulmányhoz az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) adatbázisát használták fel. A 40 év feletti, 1976 és 2008 között mammográfiás vizsgálaton átesett nők adatait hasonlították össze a
40 évesnél fiatalabb nők adataival, akikről feltételezték, hogy még nem estek át mammográfián. A 40 év alattiak körében az eltelt 32 év alatt mindössze évente 0,25 százalékkal emelkedett a korai emlőrák diagnózisa, miközben a rendszeresen szűrt, 40 év feletti korosztályban a duplájára nőtt.

Az adatok szerint a 40 év feletti nőknél az előrehaladott emlőrák előfordulása, valamint az emiatti halálozás csupán szerény mértékben csökkent a szűrés bevezetése után. Bár az emlőrák miatti halálozási arány 28 százalékkal apadt a 32 éves vizsgálati periódus alatt, ez inkább a betegség jobb kezelési módszereinek köszönhető - vélekedtek a kutatók.
| mellrák, emlőrák, szűrés, mammográfia
2012-11-23 22:49:51
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop