Szülhetnek a gyógyult rákbetegek?

Azok a fiatal rákbetegek, akik kezelésük folytán váltak meddővé, most reménykedhetnek, mert amerikai tudósok bejelentették, hogy sikerült lefagyasztott petefészek-szövetből emberi embriót előállítani. A közleményben szereplő 36 éves nőnek emlőrákja volt, és korábban lefagyasztott petefészek-szövetét ültették be a has bőre alá.

rák, meddőség, petefészek beültetés, szülés | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Három hónappal a beültetés után termékenysége helyreállt. Több ciklusban is végeztek nála mesterséges megtermékenyítést, és bár teherbe esnie nem sikerült, a kutatók szerint ígéretesek és reményt keltőek az eredmények. Sok százezer rákbeteg, de még fogamzóképes korú nőnek jelent ez a módszer járható utat a jövőben, mondja a kutatás vezetője.

A kutatásnak azért nagy a jelentősége, mert a sugárkezelés, kemoterápia és a radikális műtétek idő előtti menopauzát, ezáltal meddőséget idézhetnek elő fiatal nők százezreinél.

A The Lancet című folyóiratban közölt publikáció szerint a nők megőrizhetik termékenységüket, ha lefagyasztják a petefészek-szöveteiket, és a terhesség a hosszú ideje lefagyasztott szövetből is létrejöhet. Ha a kezelés előtt lefagyasztják a petefészek szövetet, remény van arra, hogy a nők a saját petéjük megtermékenyítése útján eshetnek teherbe. Állatoknál már sikerült így terhességet létrehozni.

Health Central
Problémát okozhat a lefagyasztás, mivel a petesejt igen sérülékeny, a beültetésnek pedig az a veszélye, hogy a szövet rákos sejteket is tartalmazhat. Viszont, ha a has bőre alá ültetik be a szövetet, csökkenti a kockázatot, mert ha szükséges, könnyen el lehet távolítani.

Tovább kell azonban folytatni a kutatásokat a technika javítása és a biztonság érdekében.

| rák, meddőség, petefészek beültetés, szülés
2005-06-10 10:41:36
Kapcsolódó cikkek
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop