Hirdetés
Hirdetés

Tények és tévhitek az emlőrákkal kapcsolatban

Valóban rákot okozhat a melltartó és a dezodorok? Jobbak-e a túlélési esélyek, ha az egész mellet eltávolítják? Csökkenthető-e az emlőrák kialakulásának kockázata? Cikkünkben a fentiekhez hasonló tényekről és tévhitekről olvashat.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Brassier Collection

Csak azok tartoznak a kockázati csoportba, akiknek a családjában már előfordult emlőrák

A tények: Az emlőrákkal diagnosztizált nők mintegy 70 százalékánál nincs semmiféle azonosítható kockázati tényező. Megkétszereződik viszont a kockázat akkor, ha egyenes ági rokonnak (anya, gyerek, testvér) van vagy volt emlőrákja, ha pedig két rokonnak is, a kockázat tovább nő.

A dróttal merevített melltartó viselése fokozza az emlőrák kockázatát

A tények: A szakemberek tudománytalannak minősítették azokat az állításokat, melyek szerint akár a dróttal merevített, akár másmilyen melltartó vagy szoros öltözék hozzájárulhat az emlőrák kialakulásához.

A legtöbb csomó rákos eredetű

A tények: Az emlőben talált csomók mintegy 80 százalékát jóindulatú elváltozások, ciszták vagy hasonlók okozzák. Fontos azonban, hogy a nők minden emlőelváltozást mutassanak meg orvosuknak, mert az idejében felismert rák gyógyítható.

Ha műtét alatt levegő éri a daganatot, tovább terjedhet

A tények: A tudomány jelenlegi állása szerint a műtét nem okoz emlőrákot, sem annak terjedését, azonban előfordulhat, hogy az orvos a műtét során nagyobb daganatot talál, mint amit előzőleg gondolt.

Az implantátumok növelik az emlőrák kockázatát

A tények: Kutatások szerint az implantátumot viselő nőknél nem nagyobb az emlőrák kockázata, legfeljebb a mammográfiás vizsgálatot nehezebb elvégezni, szükség lehet kiegészítő röntgenvizsgálatra.

Minden nőnél 1:8 az emlőrák kockázata

A tények: A kockázat a korral együtt nő. A 30-as éveiben egy nőnél ez 1:233, míg 85 éves korban 1:8.

A kismellű nőknél kisebb az emlőrák kockázata

A tények: Nincs összefüggés a mell mérete és az emlőrák kockázata között. Az igen nagy melleknél nehezebb a mammográfiás vizsgálatot elvégezni, de mindenkinek javasolt a szűrés.

Az izzadásgátló fokozza az emlőrák kockázatát

A tények: Az Amerikai Rák Társaság cáfolja ezt az állítást, bár azt elismeri, hogy további kutatásokra van szükség. Egy kis vizsgálat során találtak ugyanis rákos daganatban parabéneket.

Az egyes izzadásgátlók tartósítására szolgáló parabéneknek enyhe ösztrogénszerű tulajdonságaik vannak. Nem találtak azonban ok-okozati összefüggést a parabének és az emlőrák között.

Az emlőrák mindig csomó formájában jelentkezik

A tények: A csomó valóban jelezhet rákot (vagy jóindulatú elváltozást), de a nőknek figyelniük kell a többi változásra is, amely a rák jele lehet. Ezek a következők: duzzanat, bőrirritáció, emlő- vagy bimbófájdalom, a bimbó behúzódása, bőrpír, hámlás, a bőr megvastagodása, valamint ha az anyatejen kívül más váladék ürül a mellből. Az emlőrák kiterjedhet a hónalj nyirokmirigyeire is, tehát ott is jelenhet meg csomó még az előtt, hogy ez emlőben bármit is észlelnénk.

Van az emlőráknak egy ritka formája, a gyulladásos emlőrák (IBC), amikor ritkán jelenik meg csomó, inkább csak bőrpír, viszketés, fájdalom vagy irritáció.

Az apa családi kórtörténete nem olyan fontos emlőrák szempontjából, mint az anyáé.

A tények: Az apa családi előtörténete éppen olyan fontos, akár a nőrokonokat nézzük, akár a férfiaknál a prosztata- vagy vastagbélrák előfordulását.

Emlőeltávolítás után már nem lehet rákot kapni

A tények: Vannak, akik emlőeltávolítás után lesznek rákosok, vagy a hegben, vagy az eredeti rák terjedt tovább. Azoknál a magas kockázati csoportba tartozó nőknél, akik megelőzésképpen vetették le a mellüket, még mindig van, noha igen kis esélye a betegségnek.

Ha a mammográfia eredménye negatív, nincs ok az aggodalomra

A tények: Minden előnye mellett a mammográfiás vizsgálat során az emlőrákok 10-20 százaléka felderítetlen marad. A szűrési folyamat fontos része tehát a klinikai emlővizsgálat és az önvizsgálat.

A koffein emlőrákot okoz

A tények: Nem találtak okozati összefüggést a koffeinfogyasztás és az emlőrák között, sőt, egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a koffein valójában csökkenti a kockázatot.

Ha valaki a kockázati csoportba tartozik, nem tehet mást, csak figyeli a tünetek megjelenését

A tények: Egy nő sok mindent tehet a kockázat csökkentése érdekében. Ezek a fogyás, ha elhízott, a rendszeres mozgás, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy kerülése, az önvizsgálat és a rendszeres megjelenés a szűréseken. Ajánlatos abbahagyni a dohányzást is. További lépések a rendszeres MRI-vizsgálat, a tamoxifennel végzett kemoprevenció és a klinikai vizsgálatokban való részvétel.

Azok a nők, akiknek csomós állagú a melle (fibrocisztás emlőelváltozás) nagyobb kockázatnak vannak kitéve emlőrák szempontjából

A tények: Ez a nézet korábban elterjedt volt, de végül is nincs bizonyíték az összefüggésre. Ha azonban valakinek mirigyes, csomós a melle, nehezebb lehet megkülönböztetni a normális szöveteket a rákos szövetektől, így előfordulhat hamis pozitív lelet. A mammográfiát ilyenkor jó, ha ultrahangos vizsgálat követi.

Az évenkénti mammográfia okozta sugárzás fokozza az emlőrák kockázatát

A tények: Igaz, hogy a mammográfiás vizsgálat sugárzással jár, de ennek mennyisége olyan kicsi, hogy a kockázat elhanyagolható a megelőzés lehetőségének előnyével szemben. A vizsgálattal olyan csomók is kimutathatók, amelyek tapintással még nem. Az Amerikai Rák Társaság a 40 év fölötti nőknek évenkénti mammográfiás vizsgálatot ajánl.

A tűbiopszia megzavarhatja a rákos sejteket, így ezek elterjedhetnek a test már részeibe is

A tények: Ez az állítás nincs bizonyítva, minden korábbi aggály ellenére egy 2004-es vizsgálat nem talált semmiféle bizonyítékot arra, hogy a tűbiopszián átesetteknél fokozódott volna az áttétek száma.

A szívbetegség után az emlőrák a második vezető halálok

Az emlőrák az Egyesült Államokban évente mintegy 40 ezer áldozatot szed, de a stroke (96 ezer haláleset), tüdőrák (71 ezer) és a krónikus alsó légúti betegség (67 ezer) külön-külön is több halálesetet okoz évente.

Jobbak a túlélési esélyek, ha az egész mellet eltávolítják, mint ha csak a csomót sugárterápiával kombinálva

A tények: A túlélési arány nagyjából ugyanaz a két csoportban, ugyanakkor azonban bizonyos esetekben (a BRCA génmutáció jelenléte vagy különösen nagy daganatok esetében) a csomó kivétele és a sugárkezelés nem elegendő.

A túlsúlyos nőknél ugyanakkora az emlőrák kockázata, mint a többi nőnél

A tények: A túlsúlyos vagy elhízott nőknél fokozott az emlőrák kockázata, különösen, ha a túlsúly a menopauza után keletkezett.

A meddőségi kezelés fokozza az emlőrák kockázatát

A tények: A meddőségi kezelés azért lett gyanús, mert az ösztrogén kapcsolatban van az emlőrákkal, de több vizsgálat sem tudott kimutatni nagyobb kockázatot. Mindemellett szükség lenne további, hosszú távú és randomizált vizsgálatok lefolytatására.

Fokozott az emlőrák kockázata azoknál, akik nagyfeszültségű távvezetékek környezetében élnek

A tények: Egy 2003-as vizsgálat nem talált összefüggést a távvezetékek elektromágnesen mezői és az emlőrák előfordulása közt, a lehetséges környezeti kockázati tényezők kutatása jelenleg is folyik.

Az abortusz fokozza az emlőrák kockázatát

A tények: Több vizsgálat is foglalkozott a kapcsolattal, mivel az abortusz megszakítja a hormonális ciklusokat, az emlőrák pedig a hormonszintekhez köthető, de nem találtak meggyőző bizonyítékot.

Az emlőrák megelőzhető

A tények: Ez sajnos nem igaz. A kockázati tényezőket lehet azonosítani (családi kórtörténet, öröklött génmutációk), és életmódbeli változtatásokkal a kockázat csökkenthető (az alkoholfogyasztás csökkentése illetve megszüntetése, a súlycsökkenés, a dohányzás abbahagyása, a rendszeres mozgás valamint a rákszűrés), az emlőrákkal diagnosztizált nők 70 százalékánál nem állt fönn semmiféle azonosítható rizikófaktor. Fontos mindazonáltal a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való részvétel, valamint az, hogy a legkisebb elváltozást is mutassuk meg orvosnak.

| emlőrák, mellrák
2022-10-30 13:51:19
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop