Új gyógyszer az áttétes mellrák gyógyításában

A súlyos, áttétes melldaganat növekedési idejét felére lassítja egy új gyógyszer, ezzel javulhatnak azoknak a rákos nőknek a gyógyulási esélyei, akiknél a gyógyszeres terápia eddig kevésbé volt eredményes - számoltak be eredményeikről belga kutatók az Európai Rákkongresszuson.

mellrák, áttét, gyógyszer | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A fejlett országokban, ahol 80 év körüli a várható élettartam, nyolc nőből egy mellrákban betegszik meg. Azoknál a betegeknél, akiknél a daganat a test más szerveire is átterjed, vagyis áttét keletkezik, és három vagy ennél is több gyógyszeres kezelést kipróbáltak, eddig alig maradt további elfogadott gyógymód.

Most az ilyen helyzetben lévő, úgynevezett HER2-pozitív - azaz az egyik kromoszóma HER2 génjének hibás működése okozta mellrákban szenvedő - nők számára fejlesztettek ki új gyógymódot.

A T-DM1, egy úgynevezett monoklonális - laboratóriumban, klónozással előállított - ellenanyag, amely célzottan a HER2-pozitív mellráksejtekhez kötődik, és ezzel egy időben becsempészi a rosszindulatú sejtekbe az emtansine nevű kemoterápiás szert.

A mellrákos esetek 20-25 százaléka HER2-pozitív. Régebben az ilyen daganattal diagnosztizált betegeknek különösen rosszak voltak a gyógyulási esélyeik. Kilátásaikat látványosan javította a célzott, monoklonális ellenanyagos kezelés. A T-DM1 az ellenanyag és a kemoterápiás szer továbbfejlesztése, amelynek mellékhatása is kevés.

A kutatás során idén februárban a belga Hans Wildiers és kollégái 602 mellrákos beteget kezdtek kezelni. Közülük 75 százaléknál áttét alakult ki, és többségük négy onkológiai kezelésen esett már át.

A betegek fele az új gyógyszert, a másik fele az onkológusuk által választott más szert kapta. Az eredmény: a daganat továbbterjedésének ideje 3,3 hónapról átlagosan 6,2 hónapra nőtt. A betegek 31,1 százaléka reagált az új gyógyszerrel folytatott terápiára, míg a kontrollcsoportban ez az arány 8,6 százalék volt.

Wildier a rákkongresszuson elmondta, hogy az új szer a mellékhatások szempontjából is jobb eredményeket ért el, mint a kontrollcsoportban alkalmazott terápiák.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői bizottsága a T-DM1-et nemrég európai engedélyezésre javasolta.

| mellrák, áttét, gyógyszer
2013-09-30 04:46:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop