Legutóbbi cikkek

Új eszköz segítheti az emlőrák diagnózisát

Szupervékony nyomásérzékelő szenzorok segíthetik majd a diagnózist az emlőrák vizsgálatában.


Emlőrákos nyolc éves kislány

Ritka emlőrákot diagnosztizáltak egy nyolcéves amerikai lánynál. A Utah államban lévő Centerville-ben élő Chrissy Turner a világ egyik legfiatalabb emlőrákos betege.


Kíméletesebb eljárás korai emlőrákban

A Lancet folyóiratban publikált multicentrikus vizsgálat a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlította össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). Megállapították, hogy az emlőrák korai szakaszában a részleges emlő besugárzás egyenértékű a teljes emlőbesugárzással.


Új eljárás emlőrákban

Az emlődaganat esetében a szövetek kiterjedtebb eltávolítása felére csökkenti a veszélyét annak, hogy az esetleg hátramaradó rákos sejtek miatt a beteg később újabb műtétre szorul - számoltak be eredményeikről a Yale Egyetem kutatói az Amerikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusán.


Az emlőrák áttét képzése megakadályozható

A rosszindulatú emlődaganatok képesek "manipulálni" a csontszövetet, hogy elősegítsék az áttétképződést – számolnak be a Sheffieldi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói a Nature brit tudományos lapban.


A legrégibb mellrákos régészeti lelet

A mellrák eddig ismert legrégebbi esetét fedezték fel Egyiptomban spanyol antropológusok, akik egy 4200 éves női csontvázon mutatták ki a betegség jeleit.


A kettős melleltávolítás nem növeli a mellrák túlélési esélyeit

Nem növeli a mellrák túlélésének esélyét a legtöbb betegnél a kettős melleltávolítás, ha a daganat csak az egyik mellet érinti - derült ki egy nagy léptékű tanulmányból. A túlélési arányokat annak a beavatkozásnak a hatásaival vetették össze, amelynél csak a daganatot operálják ki, nem az egész szervet távolítják el.


Egyharmaddal növeli az emlőrák kockázatát a PALB2 génmutáció

Régóta köztudott, hogy a hibás BRCA gének jelentősen növelik az emlőrák kockázatát, amerikai és brit szakemberek egy új kutatásukban kiderítették, hogy egy kevésbé gyakori gén, a PALB2 mutációja majdnem olyan jelentős mellrákkockázati tényező, mint a BRC1 és a BRCA 2 génmutációk.


Pontosabban mutatja ki a mellrákot a 3D-s mammográfia

A 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy nagy létszámú amerikai kutatás eredményei.


Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát

Az elhízás és a menopauza előtti mellrák egy gyakori változata okozta halálozás kockázatának növekedése között találtak összefüggést brit kutatók.


| | | 4 | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop