Feszülő mellek

A női test egyik legfőbb ékessége egyben a legproblémásabb testrész is. Azon túlmenően, hogy nagyon sokan elégedetlenek méretével, formájával, más, valóban komoly probléma forrása is lehet. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a feszülő mell, ami nem csak fokozott érzékenységgel, hanem fájdalommal is együtt járhat...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):56-57   Celsus Kft. | Móritz, H.
A női mell másodlagos nemi jegyként, a női hormonok hatására a serdülőkor kezdetén indul fejlődésnek. A női hormonok közül elsősorban a progeszteron, a prolactin, valamint az ösztrogén hat rá.

Amennyiben a hormonok "játékának" köszönhetően a mell mirigyállománya megnő, megduzzad, vagy az emlő szövetében víz halmozódik fel, a mell szövetei feszülni kezdenek, és érzékennyé válnak.


Ok és okozat

A mellfeszülés szempontjából meg kell különböztetni egymástól az élettani és a kóros folyamatokat, bár éles átmenet nincs közöttük. És most nézzük az okokat!

Gyermekáldás, szoptatás

A progeszteron készíti fel a méhet az embrió befogadására, majd fenntartja a terhességet, és előkészíti az emlőt a szoptatásra. Hatására megnő a mirigyállomány.

Legtöbbször ez a folyamat a terhesség elején, majd a gyermek megszületése után, a tejbelövelléskor játszódik le. Sokaknál ez az érzékenység a szoptatás idejére is megmarad.

A mensturációs ciklus és a PMS

Nagyon sok nő életét megkeseríti, hogy az előbbi élettani folyamat kicsiben ugyan, de minden egyes ciklusnál lejátszódik. A mell feszülése és fájdalma ilyenkor a PMS részeként értelmezendő. Hátterében általában az ösztrogén- és a progeszteronhormon közötti diszharmónia, egyensúlyvesztés állhat: hatására a ciklus második felében az emlő szöveteiben fokozatosan víz halmozódik fel, amely egyeseknél feszülést, másoknál pedig fájdalmat okoz.

FONTOS! A panaszok többnyire egyéb tünetekkel is - fáradékonyság, ingerlékenység,fejfájás, szédülés, ízületi fájdalmak, haspuffadás, testsúlynövekedés, lehangoltság -együtt járnak.

A fogamzásgátló tabletták

Tekintettel arra, hogy itt is hormonhatásról van szó, nem csoda, hogy a kezdő tablettaszedőknél az első néhány hónapban az egyéb tünetek - közti vérzés, pecsételő vérzés, fejfájás, súlygyarapodás - mellett a mellfeszülés is előfordul. A panaszok legkésőbb 3 hónapon belül elmúlnak, ám amennyiben nagyon erősek, úgy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása, esetleg más tablettára való átállás jelenti a megoldást.

Gyulladások

Bár a mellgyulladás lehetősége bármikor fennáll, mégsem gyakori, kivéve a szoptatás időszakát. Ekkor a folyamat egyértelmű, s a kísérő tünetek segítségével - láz, esetleg bőrpír, váladékozás az emlőből vagy a sipolyjáratból - könnyen diagnosztizálható. A gyulladástaz esetek nagy részében baktériumok okozzák. Szoptatás alatt leggyakrabban a tejpangás okoz gyulladást, a tejmirigyek nem megfelelő ürítése miatt.

Mastopathia

Az elváltozás teljes neve mastopathia fibrosa cystica. A riasztó név ellenére olyan ártalmatlan állapotról van szó, ami a nők kb. felét-kétharmadát érinti. Sok kutató az emlőszövet normál anatómiai változatának tartja. 20- és 50 éves kor között a leggyakoribb, a menopauzában már csak ritkán fordul elő. Ez azt sugallja, hogy az elváltozás kapcsolatban van a petefészek működésével. Érintettség esetén az emlőben számos kisebb-nagyobb csomó tapintható,az ultarhanggal készített képen pedig sok kötőszöveti csomót, gyakran cisztákat lehet látni.

ÉRDEKES: a csomók legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nagyságukat gyorsan képesek változtatni.

Emlőrák

Az emlődaganatok nagy része sajnos sokáig tünetmentes, ám van egy fájdalmas formája is- a gyulladásos karcinóma -: ez az esetek alig 3%-át teszi ki. Jellemzője a gyors növekedés és a fájdalom. Sokszor az emlő megnagyobbodásával jár, és ödéma is kíséri.

HASZNOS TUDNI! Gyakran - tévesen - fertőzésnek ítélik e folyamatot, ám az antibiotikumos kezelés értelemszerűen hatástalan. Más daganatok esetén is előfordulhat mellfeszülés és -fájdalom, ám ekkor már - többnyire - e tünetek előrehaladott állapotot jeleznek.

Diagnózis születik

Az első és legfontosabb dolog a mellfeszülés okának felderítése. Ehhez első lépésként meg kell figyelni a pontos tüneteket és azok jelentkezési idejét.

Ha a mellfeszülést a várandósság okozza, azt egy egyszerű háziteszttel, ill. nőgyógyászati vizsgálattal ki lehet deríteni. A PMS tüneteként jelentkező mellfeszülés, -fájdalom esetén a ciklikusság az, amely bizonyító értékű, ám ebben az esetben is érdemes legalább egy UH-vizsgálatot csináltatni! Gyulladás esetén a kísérő láz és a hirtelen kezdet a kór jelzője. De a megemelkedett fehérvérsejtszám is jelzi a gyulladást. A daganatos elváltozások kivizsgálása már protokoll szerint folyik, az UH és a mammográfia mellett itt a biopsziának és a szövettani vizsgálatnak van nagy jelentősége.

Mi a teendő?

Szoptatás, tejbelövellés

Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne maradjon abba a szoptatás, és az emlőt minden egyes alkalommal teljesen ki kell üríteni! Amennyiben a baba ezt nem teszi meg, úgy kézi vagy gépi fejéssel kell segíteni a folyamatot.

Mastopathia, PMS

A premenstruális emlőfeszülés, illetve a mastopathia okozta panaszok kezelése sokrétű. Első lépésként javasolt a salaktalanítás - ez történhet diéta vagy akár böjt, különböző teák, esetenként egyéb készítmények segítségével. Fontos a vastagbél megtisztítása és a sóbevitel csökkentése is.

Ajánlott étrend

A diéta akkor a legelőnyösebb, ha kiegyensúlyozott, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A menses előtti néhány napon érdemes szigorítani a diétán, ilyenkor kerülje a finomított cukrot, a csokoládét, még akkor is, ha ekkor kívánja leginkább. Ugyancsak el kell hagyni az élvezeti szereket: az alkoholt, a kávét, a fekete teát. Az olajos magvak viszont javasoltak, akárcsak az aszalt gyümölcsök, hiszen magas B-vitamin- és magné-ziumtartalmuknál fogva enyhítik a tüneteket, és nassolnivalónak is kiválóak. A sok folyadékról sem szabad megfeledkezni!

Az ásványi anyagok, vitaminok pótlása kúraszerűen történjen! Érdemes természetes alapú vitaminokat választani, hiszen ezek jobban felszívódnak, mint mesterséges társaik.

JÓ TUDNI! Évente 2-3 alkalommal, 6-8 hétig történő vitaminkúra sok egyéb betegségtől is megvédi a szervezetet.

Alternatív segítség

A különböző homeopátiás szerek használata kiváló lehetőség a feszülő mell okozta panaszok megszüntetésére. PMS és mastopathia esetén az Agnus castus D6 vagy a Mastodynon cseppek javasolhatók. Hatásuk csak hosszabb idő után (kb. 2-3 hónap) jelentkezik. A homeopátia kismamáknak, szoptatós anyáknak is remek megoldás, mert nem okoz mellékhatást.
Az érintettek azonban kérjék ki homeopátiában jártas orvos tanácsát a legmegfelelőbb szer kiválasztása érdekében!

A nőknek való gyógynövények, például: a barátcserje, a poloskavész, a cickafark, a palástfű, a hibiszkusz, a citromfű és az orbáncfű ebben az esetben is segítenek.

Sótlanul...

A só nagy mennyiségű vizet képes megkötni, főleg a menses előtti időszakban, amikor a szervezet amúgy is visszatartja a vizet. Tehát a mellfeszülésre hajlamosaknak érdemes minél kevesebb sót fogyasztaniuk.

Fájdaloműző tűszúrás

Az akupunktúrás kezelés csökkentheti, akár meg is szüntetheti a panaszokat, kiegészíthető köpölyözéssel és masszázzsal. A talpmasszázs és az akupresszúrás masszázs egyaránt javasolható. Min. 5-10 alkalom szükséges a hatás kifejlődéséhez. A nyirokmasszázs viszont - a nyirokutak mechanikus kiürítésével - azonnali megkönnyebbülést hoz.

Ideális "csomagolás"

A mellfeszülős napokon érdemes olyan melltartót viselni, ami szorosabb, jobban tartja a mellet, így a mozgás és a gravitáció okozta fájdalom csökken.

dr. Móritz Hajnalka

|
2005-07-07 18:57:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop