Legutóbbi cikkek

Csomók a mellben - Ártalmatlanul ártalmas

Tapintásra fáj? Néha egyébként is? Érintésre ijesztőnek tűnő csomókat lehet érzékelni a mellében? A menstruációs ciklus szakaszaiban hol jobban, hol kevésbé fáj? Ha ilyen tüneteket észlel magán, lehetséges, hogy fibrocisztás emlő-betegsége, más néven mastopathiája van. De mi okozza ezt a tünetcsoportot, amely oly sok nőnek okoz aggodalmat?


Fibrocisztás emlőbetegség

A fibrocisztás elváltozás meglehetősen gyakori állapot, melyre emlőfájdalom, ciszták és jóindulatú csomók együttes jelenléte jellemző. Bár a nevében ott a "betegség" szó, ezt az állapotot nem tekintjük betegségnek. A legtöbb nő melle kissé csomós állományú, különösen a külső, felső területen. Az emlőfájdalomhoz és a mell cisztáihoz hasonlóan ezek a csomók is igen gyakoriak. Az emlőcisztás nők legtöbbje a mellrák kialakulása szempontjából nem tartozik emelkedett kockázati csoportba. A terápia pusztán a ciszták kezeléséből áll.


Rostos emlőcsomók

A rostos elemeket tartalmazó emlőcsomó (fibroadenoma) kisméretű, jóindulatú, tömött tapintatú csomó, melyet kötőszövet és mirigyszövet alkot. Az ilyen csomók általában fiatal nőkben, gyakorta tizenévesekben fordulnak elő. A csomó könnyen elmozdítható, és a mell önvizsgálata közben jól érezhető a körvonala, mintha kicsi, mozgékony golyót tapintanánk. Rugalmasan kemény, mert kollagént tartalmaz (ez egy erős, rostos fehérje, mely a porc, a csont, a szalagok és a bőr alkotórésze).


Emlőciszták

A ciszták az emlőben könnyen kitapintható, folyadékkal telt tömlők. Az emlőciszták eredete tisztázatlan, bár valószínűsíthető a sérülések szerepe.


Jól halad a fibrocisztás emlőbetegség elleni gyógyszer tesztelése

A Symbollon Corp, egy framinghami biotechnikai cég szerint a jóindulatú, de gyakran fájdalmas fibrocisztás emlőbetegség egy nemrégiben lefolytatott klinikai kísérlet során a betegek több mint felének használt. Az IoGennel kezelt betegek 56 százaléka jelentette, hogy tünetei általában mérséklődtek, beleértve a fájdalmat és a mell érzékenységét is. A placébóval kezelt nők csoportjában ez az arány 14 százalék.


Web Design & Development Prowebshop