Csomók a mellben - Ártalmatlanul ártalmas

Tapintásra fáj? Néha egyébként is? Érintésre ijesztőnek tűnő csomókat lehet érzékelni a mellében? A menstruációs ciklus szakaszaiban hol jobban, hol kevésbé fáj? Ha ilyen tüneteket észlel magán, lehetséges, hogy fibrocisztás emlő-betegsége, más néven mastopathiája van. De mi okozza ezt a tünetcsoportot, amely oly sok nőnek okoz aggodalmat?

fibrociszta, csomó, mell | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):55-57   Celsus Kft. | Heinisch, M.
A fibrocisztás emlőbetegség - FE - kifejezéssel több, jóindulatú szövetszaporulatos állapotot jelölünk, ami elsősorban fiatal nők mellében fordul elő.

Kulcsszó a sport

A testedzés csökkentheti a mell érzékenységét. Egy vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy azok a nők, akik egy menstruációs ciklus során úgy 70 km-t futottak, enyhülést tapasztaltak a tünetek terén, és ezzel egy időben a többi kellemetlenség - például az idegesség - is csökkent.

Lehull a lepel…

Kialakulásának oka a hormonális egyensúly megváltozása, az ösztrogén és a progeszteron arányának átalakulása. Az ösztrogéntúlsúly és a prolactin-túlprodukció az emlőmirigyre burjánzást serkentő hatást gyakorol.

A kóros elváltozás azzal jár, hogy mindkét mell fájdalmasan érzékennyé, csomós tapintásúvá változik. Ezek a panaszok a menstruációs ciklus különféle szakaszaiban csökkenhetnek vagy fokozódhatnak.

Fontos! Annak ellenére, hogy az FE jelei és tünetei nagyban különböznek a mellrák tüneteitől, minden, a mellben található csomót orvossal kell megvizsgáltatni, hogy kizárjuk a rák lehetőségét!

Gyors orvosság az ijedtségre

Az orvosok különféle módszerekkel és készítményekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteket. Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat javasolnak, fogamzásgátló tablettát írnak fel, és azt ajánlják - amit minden nőnek ajánlatos betartania -, hogy tartsunk havonta önvizsgálatot otthon, és rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, amelyeknek 40 év felett a mammográfiás vizsgálat is része.

A koffein is ludas

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az FE-szindrómában szenvedő nők több kávét fogyasztanak, mint akiknél nincs jelen ez a tünetcsoport. Egy teszt során hat hónapig kiiktatták a koffeint a páciensek étrendjéből, de jelentős különbséget nem tapasztaltak.

Ugyanakkor a koffein tartós és teljes elhagyása bizonyítottan enyhíti az FE tüneteit. Egyes nők érzékenyebben reagálnak a koffeinre, mint mások, így elhagyásának előnyei egyénenként változnak.

Jó tudni! Koffein nemcsak a kávéban, hanem a feketeteában, a zöldteában, a kólában, a csokoládéban és számos, recept nélkül kapható gyógyszerben megtalálható. A koffein elhagyása után legalább hat hónapra van szükség ahhoz, hogy a mellfájdalom enyhüljön. A csomósság a legtöbb esetben még ekkor is megmarad, csak a fájdalom csillapodik.

Az alacsony zsírtartalmú étrend a vizsgálatok szerint az esetek többségében csökkenti az ösztrogénszintet. Három-hat hónapos zsírszegény diéta után nemcsak a fájdalom, hanem a csomósság is csökken. Az FE tünetei és az étkezési zsír közötti összefüggés akkor jelentkezik a legtisztábban, ha az étrendben sok a telített zsírsav - tehát bőségesen tartalmaz húst és tejtermékeket.

Tipp: ezeket hallal, zsírszegény tejtermékekkel és tofuval helyettesíthetjük.

Hasznos étrend-kiegészítők

Kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a ligetszépeolaj normalizálja a vérben lévő zsírsavak mennyiségét az FE-ben szenvedő nőknél. A vizsgálatok alapján az orvosok egy része napi 3 g ligetszépeolaj szedését javasolja legalább hat hónapon keresztül, hogy az FE tünetei látványosan csökkenjenek.

Más kísérletekben kimutatták, hogy napi 200-600 IU - nemzetközi egység - mennyiségű, több hónapon keresztül szedett E-vitamin enyhíti az FE tüneteit.

Egyes vizsgálatokban a B6-vitamin szedése csökkentette a kellemetlen szimptómákat. Mivel a B6-vitamin a - sok esetben szintén mellérzékenységgel járó premenstruációs tünetegyüttesnél (PMS) - is hatékonynak bizonyult, az FE-ben szenvedő nőknek sem árt erről a terápiás lehetőségről megkérdezniük orvosukat.

Néhány orvos jód szedését javasolja ennek a betegségnek a kezelésére, de sok jódérzékeny ember van, akinél a jód szedése károsan befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.

Jegyezzük meg! Ha jódot akarunk szedni, előtte mindenképpen orvosi vizsgálatot kell végeztetnünk!

A természet patikája

A vizsgálatok rávilágítottak, hogy az FE-ben és a ciklikus mellérzékenységben szenvedő nők nagy része a PMS-tünetegyüttest is tapasztalja magán. Ezért nem véletlen, hogy hasonló gyógynövényeket ajánlanak ezekre a problémákra -bár még nem áll rendelkezésre elegendő kísérleti eredmény.

Egy kettős vak tesztben részt vevő alanyoknak 32,4 mg barátcserje-kivonatot tartalmazó folyadékot adtak, más homeopatikus összetevőkkel együtt, és ezzel sikeresen enyhítették a menstruációs ciklussal összefüggő mellérzékenységet. A barátcserjét azért tartják hatékonynak a menses időszakában előforduló mellfájdalom enyhítésében, mert csökkenti a prolactin nevű hormon kórosan magas szintjét. Az orvosok általában 40 csepp, 35-40 mg barátcserje-kivonatot tartalmazó folyadékot javasolnak, vagy ugyanilyen mennyiséget a szárított, porított gyógynövényből, amelyet naponta egyszer, reggelenként, folyadékkal kell bevenni.

Fontos! A barátcserjét legalább három, egymást követő menstruációs ciklus ideje alatt fogyasztani kell ahhoz, hogy az eredményt elérjük.

H. M.
| fibrociszta, csomó, mell
2006-09-02 22:45:18

Web Design & Development Prowebshop