Mellrák-diagnózis biopszia nélkül

Az MRI-vizsgálatot egy új spektroszkópiás módszerrel kombináló új technika lehetővé teheti, hogy pontos és nem invazív módon állapíthassák meg a mellrák jelenlétét. Az MRI segítségével a mellben levő csomókat mutatják ki, míg a spektroszkópiás eljárással a rákos sejtekben felszaporodó molekulákat lehet mérni.

biopszia, emlőrák, MRI, spektroszkópia | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A minnesotai egyetem rákkutató központjának munkatársai által kifejlesztett eszköz mennyiségileg mutatja ki a mellszövetek kolin-tartalmát (tCho). Ez a vegyület a tanulmány szerint emelkedett szinten van jelen a rosszindulatú daganatokban. A korábbi eljárással nem lehetett kvantitatív eredményhez jutni, így nem lehetett különbséget sem tenni jó- és rosszindulatú daganat között.

A mágnesrezonancia-vizsgálat és a spektroszkópiás technika együttes alkalmazásánál pontos diagnózist lehet adni a mellrákról, és követni lehet a kezelésre adott választ is. A kutatók remélik, hogy módszer alkalmazásának elterjedésével elkerülhető lesz a feleslegesen végzett biopszia.

A mellben található rákos szövetek kimutatása különleges technikai feladat elé állítja a kutatókat. A probléma az emlő összetételében van, a zsír- és mirigyszövetek megnehezítik azokat a referenciapontok kiválasztását, amelyekhez képest a tCho szintjét viszonyítani lehet.

A vizsgálatban jelenleg 105-en vesznek részt.

Eureka alert
| biopszia, emlőrák, MRI, spektroszkópia
2005-06-08 16:27:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop