Továbbra sincs előrelépés a mammográfia kérdésében

BETHESDA - Egy újabb hivatalos, szövetségi kormányzati állásfoglalás sem tudott megbirkózni azzal a problémával, hogy kiknek kellene 40 éves kor felett rendszeres mammográfiai vizsgálaton résztvenniük

mammográfia, egészségügy, NCAB | The New York Times Health News Service   Medincorp | Tye, L.

A National Cancer Advisory Board (NCAB), amely a National Cancer Institute (NCI) munkáját segíti, nemrég egy nyilatkozatban azt állította, hogy az NCI-nek érthető és pontos információkkal kellene ellátni azon negyvenes éveikben levő nőket, akik mammográfiát szándékoznak csináltatni.

Maga az NCAB még nem jelentetett meg ilyen irányelveket - és nincs is egyértelmű és általános javallat a mammográfiára.

Ehelyett egy bizottságot alapítottak, amely a nőknek és az egészségügyi dolgozóknak szóló irányelvek meghatározására ösztönzi az NCI-t, továbbá arra, hogy állítsanak össze egy olyan tájékoztató tanulmányt, amelyek a negyvenes éveikben járó nőknek használható információt szolgáltatnak a mammográfia előnyeiről és hátrányairól, a megfelelő döntés előkészítéséhez.

A bizottságnak az NCAB júniusi üléséig el kell készítenie a jelentését.

Februárban a National Institutes of Health meghívására összegyűlt, független szakértőkből álló csoport azt a hivatalos állásfoglalást tette, hogy az 50 évesnél fiatalabb egészséges nők számára semmi sem indokolja a rendszeres mammográfiás vizsgálatokat. Azt is hozzátették, hogy a negyvenes nőknek egyénileg kell eldönteniük a kérdést, a rizikófaktorok és az előnyök pontos ismeretében, és hogy a biztosítótársaságoknak kellene fizetni a tesztek költségeit.

Az ellentmondásos hivatalos nyilatkozat nagy felzúdulást váltott ki tudományos és jogi körökben, és sok nő várt arra, hogy az NCAB hogyan fog reagálni a hivatalos álláspontra.

"Sok érv szól amellett, hogy a mammográfia hasznos a negyvenes éveikben járó nők számára," mondta Barbara K. Rimer, a durhami Duke Egyetem családorvos-professzora, aki tagja az NCAB-nak is. "Ugyanakkor nem hangoztathatjuk csak az előnyöket."

"Remélem, el tudjuk magyarázni, amit az adatok mutatnak, és azt is, hogy az adatok is csak egy bizonyos határig érvényesek," mondta Rimer. "Minden nőnek tisztában kell lennie a mammográfia előnyeivel és hátrányaival, ha megalapozott döntést akar hozni."

Az NCAB átvizsgálta a szakértők jelentését, és nyolc véletlenszerűen kiválasztott klinikai vizsgálatot ellenőrzött az USÁ-ban, Svédországban és Kanadában.

Kutatási adatok azt mutatják, hogy a negyvenes nők elhalálozási rizikóját a szűrővizsgálatok 17 százalékkal csökkentették, állítja Donald Berry, a Duke Egyetem statisztikai intézetének professzora, aki felszólalt az NCAB legutolsó ülésén.

Egészségügyi szakértők szerint nagyon nehéz egyértelmű döntést hozni ebben az ügyben, hiszen a emlővizsgálatnak számos hátránya is van, többek között a költségek, a sugárzás okozta esetleges egészségkárosodások, valamint a emlőrák téves diagnózisának lehetősége.

"Nem tudunk egyértelmű döntést hozni, mert maga a helyzet nem egyértelmű," mondta dr. Richard Klausner, az NCI elnöke. Februárban dr. Klausner úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet a független szakértői csoport állásfoglalásával, de nem várja el az NCAB-tól sem, hogy végleges döntést hozzon.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| mammográfia, egészségügy, NCAB
2002-07-31 18:26:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop