Legutóbbi cikkek

A mellrák kiújulása: a kockázat előrejelzése

A Wisconsin-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a mellrák stádiuma és hormonreceptor- státusza segíthet megjósolni, hogy a rák visszatér-e a kezelés után, és mikor.


Emlőrák kezelése általában

A kezelést csak a nő gondos kivizsgálása után kezdik meg, körülbelül a biopszia után egy héttel, vagy még később. A kezelés nagyon összetett, mivel a különböző típusú mellrákok igen különböznek a növekedés sebessége, a szóródás (metasztázisképzés) és a kezelésre adott válasz tekintetében.


Az emlőrák hormonkezelése és a célzott terápia

A hormonkezelés, pontosabban a hormon gátló kezelés a hormon érzékeny emlőrák kezelésére alkalmazott módszer. A daganat lehet ösztrogén-receptor pozitív, vagy progeszteron-receptor pozitív.


Tények és tévhitek az emlőrákkal kapcsolatban

Valóban rákot okozhat a melltartó és a dezodorok? Jobbak-e a túlélési esélyek, ha az egész mellet eltávolítják? Csökkenthető-e az emlőrák kialakulásának kockázata? Cikkünkben a fentiekhez hasonló tényekről és tévhitekről olvashat.


Az emlőrák tünetei

A csomó nélküli emlőfájdalom általában nem a mellrák jele, jóllehet a mellrákos nők körülbelül 10 százalékának csomó nélküli fájdalma van.


Emlőrák diagnózisa

Ha rákra gyanús csomót találnak, biopsziát végeznek, melynek során a csomó néhány sejtjét egy fecskendőhöz csatlakoztatott tűvel kiszívják (aspirációs biopszia), esetleg kivesznek egy kis szövetdarabot (kimetszéses biopszia) vagy eltávolítják az egész csomót (excíziós biopszia). Legtöbb esetben nem kell befeküdni kórházba, s rendszerint csak helyi érzéstelenítésre van szükség.


Emlőrák kockázati tényezői

A mellrák nagyobb valószínűséggel fejlődik ki olyan nőkben, akikben több kockázati tényező jelen van, de nekik is van lehetőségük megelőző lépésekre, például rendszeres mellvizsgálatra.


Emlőrák: az áttétes emlőrák kezelése

A mellrák a test bármely részébe áttétet adhat (metasztatizálhat). Az áttét leggyakrabban a tüdőben, májban, csontban, nyirokcsomóban, agyban és bőrben jelentkezik.


Emlőrák: a lokalizált emlőrák kezelése

Az emlőre korlátozódó (lokalizált) daganatok kezelése csaknem minden esetben sebészi; nem sokkal a diagnózis felállítása után végzik a műtétet, mellyel a lehető legtöbb tumoros szövetet eltávolítják. Többféle operációra nyílik lehetőség.


Emlőrák

A mellrákot aszerint osztályozzák, hogy milyen szövetből indult ki és mekkora a kiterjedése. A rák kiindulhat tejmirigyből, tejvezetékből, zsírszövetből vagy kötőszövetből.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop