ÚJ

Hatásos gyógyszerkombináció az emlőrák kezelésében

Hatásosan zsugorítja, egyes esetekben meg is szünteti az emlődaganatot egy két gyógyszerből álló kombináció két hétnél rövidebb idő alatt - közöltéki brit orvosok, akik 257 páciens részvételével végeztek vizsgálatot. Az Európai Emlőrák Konferencián bemutatott eredményeik azt jelenthetik, hogy egyes betegeknek nem lesz szükségük kemoterápiára.


Új eszköz segítheti az emlőrák diagnózisát

Szupervékony nyomásérzékelő szenzorok segíthetik majd a diagnózist az emlőrák vizsgálatában.


Emlőrákos nyolc éves kislány

Ritka emlőrákot diagnosztizáltak egy nyolcéves amerikai lánynál. A Utah államban lévő Centerville-ben élő Chrissy Turner a világ egyik legfiatalabb emlőrákos betege.


Kíméletesebb eljárás korai emlőrákban

A Lancet folyóiratban publikált multicentrikus vizsgálat a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlította össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). Megállapították, hogy az emlőrák korai szakaszában a részleges emlő besugárzás egyenértékű a teljes emlőbesugárzással.


Új eljárás emlőrákban

Az emlődaganat esetében a szövetek kiterjedtebb eltávolítása felére csökkenti a veszélyét annak, hogy az esetleg hátramaradó rákos sejtek miatt a beteg később újabb műtétre szorul - számoltak be eredményeikről a Yale Egyetem kutatói az Amerikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusán.


Az emlőrák áttét képzése megakadályozható

A rosszindulatú emlődaganatok képesek "manipulálni" a csontszövetet, hogy elősegítsék az áttétképződést – számolnak be a Sheffieldi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói a Nature brit tudományos lapban.


A legrégibb mellrákos régészeti lelet

A mellrák eddig ismert legrégebbi esetét fedezték fel Egyiptomban spanyol antropológusok, akik egy 4200 éves női csontvázon mutatták ki a betegség jeleit.


Az emlőrák műtéti kezelése, a sugárkezelés és a kemoterápia

Az emlőrák kezelése attól függ, milyen a daganat típusa, mennyire előrehaladott állapotról van szó, a daganatsejtek érzékenyek-e hormonkezelésre, illetve a páciens milyen általános állapotban van.


A kettős melleltávolítás nem növeli a mellrák túlélési esélyeit

Nem növeli a mellrák túlélésének esélyét a legtöbb betegnél a kettős melleltávolítás, ha a daganat csak az egyik mellet érinti - derült ki egy nagy léptékű tanulmányból. A túlélési arányokat annak a beavatkozásnak a hatásaival vetették össze, amelynél csak a daganatot operálják ki, nem az egész szervet távolítják el.


Egyharmaddal növeli az emlőrák kockázatát a PALB2 génmutáció

Régóta köztudott, hogy a hibás BRCA gének jelentősen növelik az emlőrák kockázatát, amerikai és brit szakemberek egy új kutatásukban kiderítették, hogy egy kevésbé gyakori gén, a PALB2 mutációja majdnem olyan jelentős mellrákkockázati tényező, mint a BRC1 és a BRCA 2 génmutációk.


| | 3 | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop