ÚJ

Eltűnhet-e az emlőrák?

Elsőre talán hihetetlennek tűnik maga a kérdés is, ám egy norvég és brit kutatók által végzett vizsgálat szerint mammográfiával kimutatott emlőrák egyes esetekben magától meggyógyult.


Oltás mellrák ellen

Egy kísérleti stádiumban lévő oltás hatására egerekben elpusztulnak a mellrákos sejtek. Az oltás azokat a daganatos sejteket célozza, amelyek jól reagálnak egy HER-2 nevű növekedési faktorra. Körülbelül a mellrákok 25 %-a HER-2 pozitív. Egy emberi antitest, a herceptin a jelenleg elfogadott kezelés a mellrákos esetekre, de egy idő után ellenállóvá válnak a herceptinnel szemben.


Új típusú ösztrogén receptorok emlőrákban

Az emlőrákok hozzávetőleg kétharmada termel hormon receptort („receptor pozitív emlőrákok”). Széles körben elfogadott tény, hogy ezeknek a receptoroknak jelentős szerep jut a daganat kialakulásában és továbbfejlődésében. A receptorok megkötik a nemi hormonokat, közülük is elsősorban az ösztrogént.


„Nem indokolt” MR-rel vizsgálni az emlőrák kiújulását

Az emlőrák miatt elvégzett műtét és sugárkezelés után a helyi daganatkiújulás veszélye igen alacsony, de kizárása céljából a betegeket meghatározott időnként ellenőrzik. Amerikai vizsgálati eredmények szerint, az éves ellenőrző vizitek alkalmával mágneses magrezonancia (MR) vizsgálat végzése nem növelné az összesített túlélési arányt, ugyanakkor viszont jelentős költségráfordítást igényelne.


Emlőrákszűrés nyálmintából

Amerikai tudósok egy az emlőrák szűréséhez használható teszten dolgoznak, amellyel nyálmintából lehet megállapítani a betegség jelenlétét, még korai fázisban. A kutatók 49 fehérjét azonosítottak a nyálban, ezek segítségével lehet különbséget tenni az egészséges nők és azok között, akiknek jóindulatú, illetve rosszindulatú daganata van.


Zsírszövetből vett őssejtek emlőpótlásra

Japán orvosok a világon először használtak zsírleszívásból származó zsírszöveteket arra, hogy a belőle kivont őssejtekkel pótolják az emlőt daganateltávolítás után.


A marihuána-szerű anyagok gátolják az emlőrák áttétképzését

Amerikai kutatók beszámoltak arról, hogy egy nem toxikus, marihuána-szerű növényi vegyület, a cannabidiol, laboratóriumi körülmények között hatékonyan gátolja az áttétet képző emlőráksejtek szaporodását és terjedését.


Az új készítmények a vérellátásától fosztják meg az emlőrákot

A kutatók felfedezték, hogyan alakítják ki érhálózatukat az emlőrákok. A daganatok érhálózata kapocs a szervezethez, melyen keresztül más szervekben áttéteket hozhatnak létre. A felfedezés segíthet a daganatok áttétképzése elleni harcban.


Csomót találtam a mellemben – hogyan tovább?

Nagy megrázkódtatás egy nő számára, ha egyszer zuhanyozás közben csomót fedez fel a mellében. És bár az ilyen elváltozások 80 százaléka veszélytelen, természetes, hogy mihamarabb tudni akarja, minden rendben van-e.


Emlőrák: van remény

A bölcsességet betegeimtől tanultam meg: „A betegség a legnagyobb tanítómester. A legjobb önfejlesztő módszer megtanulni együtt élni a krónikus kórral, a rákkal.” Mert a kór túlélhető. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop