ÚJ

Egy hibás génvariáns öröklése megkétszerezi az emlőrák kockázatát

Ha egy nő a CHEK2 nevű gén hibás variánsát örökli, megkétszereződik a kockázata annak, hogy emlőrákban betegszik meg, írják egy nemzetközi tanulmány szerzői.


Személyre szabott kezelés az emlőrák gyógyításánál

A Hamburgban megrendezett 4. Európai Emlőrák-konferencián mutatta be egy francia biotechnológiai cég azt a diagnosztikai eszközt, amelytől azt várja a szakma, hogy testre szabott kezelést tesz lehetővé.


Szülhetnek a gyógyult rákbetegek?

Azok a fiatal rákbetegek, akik kezelésük folytán váltak meddővé, most reménykedhetnek, mert amerikai tudósok bejelentették, hogy sikerült lefagyasztott petefészek-szövetből emberi embriót előállítani. A közleményben szereplő 36 éves nőnek emlőrákja volt, és korábban lefagyasztott petefészek-szövetét ültették be a has bőre alá.


Az antibiotikumok fokozzák az emlőrák kockázatát

A sok antibiotikumot fogyasztó nőknél fokozott az emlőrák veszélye, bár nem világos, oki összefüggésről van-e szó.


Kozmetikai szerek az emlődaganatokban

Brit tudósok szerint az egyes emlődaganatokból vett mintákban található kémiai tartósítószerek a hónalj-dezodorokból eredhetnek. Egy 20 emlődaganaton végzett elemzés szerint para-hidroxibenzolsavat (paraben) találtak 18 mintában. Ez a vegyszer képes utánozni az ösztrogén hormont, amely tudvalevőleg szerepet játszik a emlődaganatok kialakulásában.


Mellrák-diagnózis biopszia nélkül

Emlőráksejt

Az MRI-vizsgálatot egy új spektroszkópiás módszerrel kombináló új technika lehetővé teheti, hogy pontos és nem invazív módon állapíthassák meg a mellrák jelenlétét. Az MRI segítségével a mellben levő csomókat mutatják ki, míg a spektroszkópiás eljárással a rákos sejtekben felszaporodó molekulákat lehet mérni.


A mellrák megelőzése életmódváltással

Az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek már régóta mondják, hogy a testmozgás és az egészséges testsúly nemcsak az életminőséget javítja, hanem a rák korai megjelenését is késleltetheti. A seattle-i egyetem kutatói most egy tanulmányban is megerősítik mindezt.


A zsíros ételek és a mellrák kapcsolata

Egy több mint 13 ezer nő részvételével Norfolkban lefolytatott tanulmány szerint azok a nők, akik túlságosan zsírosan étkeznek, közel kétszeresére növelik a mellrák előfordulásának kockázatát, állítják a kutatók.


A Tamoxifen megelőzheti a mellrákot a veszélyeztetett nők körében

A Tamoxifen megelőzi a mellrákot a súlyosan veszélyeztetett nők körében, illetve megakadályozza a rák kiújulását.
Az eredmény hat klinikai tanulmányon alapul, melyekben tamoxifent és/vagy raloxifene- t használtak.


Emlőszűrés

Népegészségügyi program keretében működő emlőszűrő állomások Magyarországon


| | 12 | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop