ÚJ

Melldaganatok vizsgálata és kezelése 2. rész

Előző számunkban áttekintettük, hogy milyen típusú elváltozások találhatók leggyakrabban a mellben, milyen rizikófaktorok léteznek, és hogyan tudjuk magunkat otthon megvizsgálni. Most a kezelés lehetőségeit és azok esetleges szövődményeit tekintjük át.


Emlőfájdalom

Egyes nők közvetlenül a menstruáció előtt emlőfájdalmat (masztalgiát) vagy -érzékenységet tapasztalnak, valószínűleg a menstruációt kiváltó hormonális változások következményeként. A mell fájdalma legtöbbször nem a rák jele.


Paget-kór (emlőbimbó)

Az emlőbimbó Paget-kórja (ejtsd: pedzset) olyan mellrák-fajta, amelynek első tünete a hámló, pikkelyes mellbimbó vagy a mellbimbó váladékozása. Az ugyancsak Pagetről elnevezett csontbetegségnek semmi köze nincs az emlő Paget-kórjához.


Emlőrák: az áttétes emlőrák kezelése

A mellrák a test bármely részébe áttétet adhat (metasztatizálhat). Az áttét leggyakrabban a tüdőben, májban, csontban, nyirokcsomóban, agyban és bőrben jelentkezik. A rák ezeken a területeken évekkel, sőt akár évtizedekkel a mellrák felfedezése és kezelése után is megjelenhet. Ha a rák már áttétet adott valamely testtájra, akkor valószínű, hogy máshol is van metasztázis, még ha pillanatnyilag nem is észlelhető.


Emlőgyulladás, emlőtályog

Az emlő fertőzéses eredetű gyulladása (masztitisz) a gyermekszülés idejét leszámítva ritkaságszámba megy. Néha az emlőrák mellgyulladáshoz hasonló tünetekkel jelentkezhet.


Emlőbimbó váladékozás

Az emlőbimbóból szivárgó folyadék nem minden esetben kóros jelenség, még a posztmenopauzában lévő nők esetében sem. Az emlőbimbó váladékozását panaszoló nőknél csak 10 százalékában találnak rákot. Ennek ellenére a váladékozó emlőt meg kell vizsgáltatni orvossal.


Fibrocisztás emlőbetegség

A fibrocisztás elváltozás meglehetősen gyakori állapot, melyre emlőfájdalom, ciszták és jóindulatú csomók együttes jelenléte jellemző. Bár a nevében ott a "betegség" szó, ezt az állapotot nem tekintjük betegségnek. A legtöbb nő melle kissé csomós állományú, különösen a külső, felső területen. Az emlőfájdalomhoz és a mell cisztáihoz hasonlóan ezek a csomók is igen gyakoriak. Az emlőcisztás nők legtöbbje a mellrák kialakulása szempontjából nem tartozik emelkedett kockázati csoportba. A terápia pusztán a ciszták kezeléséből áll.


Cisztoszarkóma filloidesz (emlődaganat)

A cisztoszarkóma filloidesz (cystosarcoma phylloides) egy meglehetősen ritka emlődaganat, amely rosszindulatú lehet.


Rostos emlőcsomók

A rostos elemeket tartalmazó emlőcsomó (fibroadenoma) kisméretű, jóindulatú, tömött tapintatú csomó, melyet kötőszövet és mirigyszövet alkot. Az ilyen csomók általában fiatal nőkben, gyakorta tizenévesekben fordulnak elő. A csomó könnyen elmozdítható, és a mell önvizsgálata közben jól érezhető a körvonala, mintha kicsi, mozgékony golyót tapintanánk. Rugalmasan kemény, mert kollagént tartalmaz (ez egy erős, rostos fehérje, mely a porc, a csont, a szalagok és a bőr alkotórésze).


Emlőciszták

A ciszták az emlőben könnyen kitapintható, folyadékkal telt tömlők. Az emlőciszták eredete tisztázatlan, bár valószínűsíthető a sérülések szerepe.


| | | 13 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop