Tudnivalók a petefészekrákról

A petefészekrák a nők körében az ötödik leggyakoribb rákfajta. Az alábbi öt tényt jó, ha minden nő tudja.

petefészekrák, daganat, rák | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A számok

A petefészekrák viszonylag ritka, de végzetes kimenetelű. Az amerikai országos rákintézet becslései szerint az idén 22 280 nőnél fognak diagnosztizálni petefészekrákot, és 15 500-an fognak meghalni. (Összehasonlításul: ugyancsak az intézet adatai szerint emlőrákot 226 870 nőnél diagnosztizálnak, és 39 510-en veszítik életüket a betegség következtében.) Élete során 72 nőből 1 kerül petefészekrákkal diagnosztizálásra.

A petefészekrák gyakoribb a fehérek, mint a más etnikumokhoz tartozók körében.
A petefészekrák átlagos 5 éves túlélési ideje 43,7 százalék, de ez a diagnóziskor fennálló stádium-besorolástól függ. A nem kiterjedt és áttét nélküli rák esetén a betegek 91,5 százaléka él legalább 5 évig, míg az ennél később diagnosztizáltaknak csupán a 16,9 százaléka.

A petefészekrák kockázati tényezői

Az egyetlen és legnagyobb rizikófaktor a családi előtörténet. A kockázat megháromszorozódik, ha legalább egy első fokú rokon (anya, lány, nővér) hordozza a betegséget. A petefészekrákos esetek 85-90 százalékának azonban nincs egyértelmű genetikai kapcsolata.

A termékenységet elősegítő gyógyszereket, a hormonpótló terápiát és az elhízást is összefüggésbe hozzák a betegség megnövekedett kockázatával. Általában a kockázat a kor előrehaladtával nő.

A peteérés és a petefészekrák kapcsolata

Úgy tűnik, a nő peteérésének számával egyenes arányban nő a petefészekrák kockázata is.

Ovuláció során a petefészekből pete lökődik ki, amely a petevezetékbe kerül. A legújabb kutatások szerint a petével egyidejűleg kibocsájtott folyadék a DNS-t károsító növekedési hormonokat tartalmazhat. Bizonyított, hogy a petefészekrák legsúlyosabb fajtája a petevezeték végén keletkezik, nem magában a petefészekben.

Régi megfigyelés, hogy minden, ami a peteérések számát csökkenti, csökkenti a rák kockázatát is. A terhesség, a szoptatás és a fogamzásgátló tabletta ideiglenesen beszünteti az ovulációt, ezeket mint a kockázatot csökkentő tényzőt írják le.

A tünetek

Korai szakaszban a petefészekrákot nehéz felismerni. Ennek egyik oka az, hogy tünetei sok más gyakori betegség tüneteire hasonlítanak.

A petefészekrák néhány tünete lehet:

• alhasi nyomásérzés, teltségérzet, puffadás
• kismedencei fájdalom
• folyamatos emésztési zavarok, émelygés
• változások a hólyag- vagy a bélműködésben, székrekedés vagy gyakori vizelés
• étvágycsökkenés, idő előtti telítettségérzet
• növekvő haskörfogat
• állandó fáradtság

Petefészekrák esetében ezek a tünetek hosszabb ideig elhúzódnak és idővel súlyosbodnak.

Szűrés

Mindeddig nem bizonyult hatékonynak egyetlen szűrővizsgálat vagy teszt sem. A nőgyógyászati vizsgálat során ellenőrizhetik a petefészkeket, de így csak az egészen nagy daganatok mutathatók ki. A hüvelyi ultrahang-vizsgálat valamint a CA 125 tumormarker vizsgálata nem ad kellően pontos eredményt.

Webmd.com, kép: sxc.hu
| petefészekrák, daganat, rák
2012-07-05 13:57:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop