Reménybeli új módszer a női termékenység védelmére rákkezelés mellett

A petesejtek sokkal nagyobb mértékben képesek megvédeni magukat a sugárzás okozta károsodástól, mint eddig feltételezték - állapították meg ausztrál kutatók.

A sejthalál folyamatával kapcsolatos felfedezésük új reményt ad arra, hogy a rák miatt sugárkezelésen áteső nők termékenységét az eddiginél jobb módszerrel védjék meg.

Bár a Molecular Cell című szakfolyóirat következő számában megjelenő tanulmányban kísérleti egereken tették megállapításaikat a kutatók, úgy vélik, hogy eredményeiket az embergyógyászatban is hasznosíthatják.

A melbourne-i kutatók úgy találták, hogy a petesejteket nem a sugárzás pusztítja el, hanem két fehérje - a puma és a noxa nevűek -, amelyek akkor lépnek akcióba, amikor DNS-károsodást észlelnek a petesejtekben.

Kísérleteikben olyan génmódosított egérmodellt használtak, amelyek nem hordozták a szóban forgó fehérjéket kódoló géneket, így náluk nem is termelődtek ezek a fehérjék. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a sugárzásnak kitett modellállatok petesejtjei túlélték a beavatkozást, majd később teljesen normális utódjaik születtek.

"Ez azt jelenti, hogy ha sikerül megszabadulnunk a +gyilkos+ fehérjéktől, akkor az oociták vagy specializálódott petesejtek képesek kijavítani a DNS-ükben keletkezett károsodást. Ez valami olyasmi, amiről korábban semmit nem tudtunk" - magyarázta Clare Scott kutatásvezető, a Melbourne-i Királyi Kórház onkológus professzora.

A sugárzásnak kitett egerek petesejtjei 50-80 százalékban élték túl a beavatkozást. "Ez elegendő volt ahhoz, hogy normális termékenységet eredményezzen az egerekben, amelyeknek így normális utódjaik születtek. Felnőve a kölykök is termékenyek lettek, élettartamuk a szokásos hosszúságú volt és nem mutatták jelét tumoroknak vagy más abnormalitásnak" - foglalta össze Scott.

A kutatócsoport emberi petesejtekkel is hasonló próbákat folytat annak megállapítására, hogy hasonlóan működik-e a két fehérje. Amennyiben beigazolódik a fehérjék szerepe a női petesejteknél is, akkor remény van olyan szer kidolgozására, amely megakadályozza, hogy a puma és a noxa fehérjék a rák elleni sugárkezelés alatt elpusztítsák a petesejteket.
| női termékenység, rákkezelés, rák, sugárkezelés
2012-09-25 11:02:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop