Évekkel növelheti petefészekrákos páciensek életét az injekcióban adott kemoterápia

Csupán a kemoterápia szervezetbe juttatásának módjával évekkel meg lehet hosszabbítani egyes petefészekrákban szenvedő nők életét - állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók felfedezték, hogy ha a kemoterápiás gyógyszereket közvetlenül injekcióval juttatják az alhasba, ahol a daganat kialakult, ahelyett, hogy intravénásan adnák be, a petefészekrákos nők felének életkilátása átlagosan három évvel nőhet.

Amennyiben az amerikai kutatóknak nagyobb szabású tanulmányokban is sikerül bizonyítaniuk az állítást, az komoly előrelépést jelenthet a petefészekrák kezelésében - ismertette szerdán a The Daily Telegraph online kiadása.

Mivel nehéz felismerni a tüneteket, az orvosok általában későn diagnosztizálják a petefészekrákot. Az esetek harmadában már csak akkor derül ki, amikor a beteg súlyos állapotban van. Egy petefészekrákkal foglalkozó brit közhasznú szervezet, a Target Ovarian Cancer szerint az elmúlt húsz évben nem született áttörés a betegek életét meghosszabbító kezelés terén, ezért különösen ígéretesnek tartják a tanulmányban bemutatott új eljárást.

A Pittsburghi Egyetem tudósai négyszáz beteg túlélési arányait dolgozták fel. A páciensek fele intravénásan kapta a kemoterápiát, a másik csoportnál az alhasba adott injekcióval végezték a kezelést.

Azok a nők, akiknek a daganata normális vagy magas szinten tartalmazott egy speciális fehérjét, a BRCA1-et az azonos nevű gén jelenlétéből kifolyólag, az injekcióban beadott kemoterápiának köszönhetően egy kicsit tovább éltek: az átlagos 50 hónap helyett 58 hónapig. Ez a különbség azonban statisztikailag nem tekinthető hitelesnek.

Ugyanakkor azoknál, akiknél alacsony BRCA1 protein szintet mértek a gén hiánya miatt, jelentősen - és statisztikailag is igazolhatóan - meghosszabbította az élettartamot az injekciós eljárás. Ebben a csoportban az intravénás eljárás négy évvel hosszabbította meg a betegek életét, míg az injekciós átlagosan hét évvel.

Nagy-Britanniában eddig nem vizsgálták a petefészekrákos páciensek BRCA1-szintjét. A kutatók szerint a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmány is gazdagítja a speciális fehérje tesztelését támogató szakirodalmat.

Thomas Krivak, a kutatás vezetője kiemelte, hogy ez a rendkívül egyszerű változtatás a kemoterápia szervezetbe juttatásának módszerében sok beteg kilátásait képes javítani. Mint magyarázta: az injekció egyenesen a rákos sejtekbe juttatja a kemoterápiát, méghozzá nagyobb koncentrációban, mint ahogy az intravénásan történne. Ez azt jelenti, hogy a kemoterápia hatékonyabban fejtheti ki a hatását.
| petefészekrák, daganat, rák, kemoterápia
2013-03-06 21:27:47

Web Design & Development Prowebshop