Országos felvilágosító programok a méhnyakrákról

A méhnyakrák megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet országszerte hat helyszínen a Mályvavirág Alapítvány január 19. és 25. között.

méhnyakrák, daganat | MTI Hírek11
Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten többek között előadásokkal, szakmai kiállításokkal és egyéb színes programokkal várják az érdeklődőket. Hat magyarországi helyszínen - budapesti Corvin Plaza, veszprémi Balaton Plaza, Debrecen Plaza, Miskolc Plaza, Szeged Plaza, békéscsabai Csaba Center - óriás raklapművet állítanak ki a nőgyógyászati rákszűrés fontosságát hangsúlyozva - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében: mintegy 30 ezer nő veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők kis százaléka vesz részt évente.

| méhnyakrák, daganat
2014-01-15 22:18:10

Web Design & Development Prowebshop