Életet menthet a korai petefészek-eltávolítás a hibás gének hordozóinál

Életet menthet a petefészek-eltávolítás azoknál a nőknél, akik a BRCA-jelű hibás gének egyikét hordozzák, azonban a műtétet az eddig ajánlottnál fiatalabb korban kellene elvégezni - derült ki a betegség eddigi legnagyobb léptékű kutatásából.

petefészekrák, daganat, rák, genetika | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Azoknál a nőknél, akik a BRCA1 vagy BRCA2 génmutációkat örökölték, sokkal nagyobb a mellrák és a petefészekrák kialakulásának valószínűsége, mint az említett géneket nem hordozó nőknél, a betegség ráadásul az előbbieknél fiatalabb korban jelentkezhet.

A megelőzés egyik leghatékonyabb módja az egészséges petefészkek műtéti eltávolítása. Kanadai kutatók hétfőn megjelent tanulmánya nemcsak azt mutatta ki, hogy a műtét csökkenti mind a mellrák, mind a petefészekrák kialakulásának esélyét, de 77 százalékkal kisebb lett a valószínűsége, hogy a nő a 70. életéve előtt halna meg - olvasható a Journal of Clinical Oncology című szaklapban.

A petefészekrák gyakran okozza a beteg halálát, és arra sincs lehetőség, hogy a mellrákhoz hasonlóan korán kimutassák. A jelenlegi gyakorlat szerint a két gén valamelyikének hordozói számára azt javasolják, megelőzés céljából végeztessék el a műtétet 35 és 40 éves korok között, illetve akkor, amikor már nem szeretnének több gyereket. A műtét után lehetetlen természetes úton teherbe esni, és a menopauza is elkezdődik az érintett nőknél.

Az új kutatás más-más időpontban javasolja a műtétet, attól függően, melyik gént hordozza a nő. Aki a nagyobb kockázatot jelentő BRCA1-et örökölte, annál már 35 évesen 1,5 százalék eséllyel alakul ki a petefészekrák, a kockázat 40 éves korukban 4 százalékra, 50 éves korukban 14 százalékra emelkedik.

Ezzel szemben a BRCA2 hordozói nyugodtan várhatnak a műtéttel a 40-es éveikig, mivel a tanulmány összesen egy esetben talált megbetegedést 50 évnél fiatalabb nőnél.

Steven Narod, a Torontói Egyetem tudósa, a kutatás vezetője elmondta: a BRCA1-el élő nők számára általános ajánlássá kívánják tenni, hogy már 35 éves korukban végeztessék el a petefészek-eltávolító műtétet, annyi előnnyel járna ez számukra.

Más, a kutatásban részt nem vevő onkológusok szerint még a BRCA1-t öröklő nőknél sem jelentős a különbség, hogy 35 vagy 40 évesen esnek át az operáción.

A kanadai kutatás 5787, BRCA-gént hordozó, amerikai, kanadai és európai nő adatait vizsgálta, átlagosan öt éven át követték őket.

Közülük 186-nál alakult ki petefészek-, petevezető- vagy hashártyarák. A petefészkek eltávolítása 80 százalékkal csökkentette a daganat valószínűségét. Érdekes módon a műtét a mellrák kockázatát is mérsékelte, sőt a mellrákon átesett nők további életesélyeit is növelte, mivel megváltoztatta a szervezet hormonszintjét.

| petefészekrák, daganat, rák, genetika
2014-02-27 00:13:36
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop