Petefészekrák: új szűrés teszt

A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet lehet megállapítani egy új vizsgálati módszerrel, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai tesztjét Nagy-Britanniában végezték.

petefészekrák, daganat, rák | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A londoni University College (UCL) szakemberei által 14 éven át végzett átfogó tesztbe 202 638 nőt vontak be, valamennyien 50 év felettiek voltak, túl a menopauzán. A vizsgálat eredményeit a Journal of Clinical Oncology folyóiratban közölték.

Az új szűrési módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérben történő változását követték figyelemmel, amelynek szintje a petefészekrákos betegeknél gyakran magasabb. A kapott adatokat számítógépre vitték, és kockázati tényezők - kor, a fehérje eredeti szintje, változásának mértéke - alapján meghatározták a betegség kialakulásának kockázatát.

Az új módszer helyesen diagnosztizálta az invazív hámszövet eredetű petefészekrák esetek 86 százalékát.

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganatos betegség a nőknél. A betegeket gyakran már nem lehet meggyógyítani, hamarabb halnak meg, kevesebb mint 50% az ötéves túlélés. Ha a rákot korai stádiumban fedezik fel, a gyógyulási arány 90 százalék. Kevés tünete van: a hasi fájdalmat és puffadást gyakran tulajdonítják más betegségek tüneteinek.

A tanulmány 46 232 résztvevő előzetes eredményein alapul, akiket az első kezdeti teszt után rendszeresen ellenőriznek a szakemberek. A végeredmények őszre várhatók.

The Telegraph

| petefészekrák, daganat, rák
2015-05-05 23:48:10

Web Design & Development Prowebshop