A fogamzásgátló tabletta véd a méhrák ellen

A fogamzásgátló tabletta véd a méhrák ellen, az elmúlt tíz év során mintegy 200 ezer megbetegedést sikerült megelőzni szedésével a fejlett országokban - írták az Oxford Egyetem kutatói a The Lancet Oncology Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

fogamzásgátló, rák, méhrák | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szerzők megvizsgálták 36 országban élő 27 ezer méhrákos beteg esetét. Kiszámították, hogy ötven év alatt 400 ezer méhrákos megbetegedést lehetett megelőzni fogamzásgátló tablettával, ebből 200 ezer esetet a legutóbbi tíz évben (2005-2014).

A védő hatás több évvel a tabletta elhagyása után is megmarad, azoknál is, akik csak néhány évig szedték, és 50 éves kor fölött is védelmet nyújt. A méhrákot - a méhnyakráktól eltérően - kenettel nem lehet diagnosztizálni.

A kutatók szerint a fogamzásgátló tabletta öt éven át történő szedése mintegy 25 százalékkal csökkentheti a kockázatát annak, hogy valaki 75 éves kora előtt méhrákot kapjon. Tíz éven át történő szedése gyakorlatilag a felére csökkenti a rizikót. A kockázat csökkenése annak ellenére nem változott, hogy az ösztrogént és progeszteront tartalmazó tabletták ösztrogén tartalma jelentősen csökkent az 1980-as évektől.

A fogamzásgátló tabletták csökkentik a méhrák kockázatát, de növelik a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, agyi katasztrófa) rizikóját. Vita folyik a fogamzásgátlóval kapcsolatba hozható más rákfajták kockázatáról is. 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatásra szakosodott ügynöksége, az IARC úgy vélte, hogy a fogamzásgátló tabletta felelős az emlőrák, a méhnyakrák és a májrák kockázatának kismértékű növekedéséért, védelmet nyújt viszont a petefészekrák és a méhrák ellen.

| fogamzásgátló, rák, méhrák
2015-08-08 22:45:16
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop