Immunterápia petefészekrákban

Az immunrendszert a daganat elleni harcra késztető antitest segítheti a petefészekrákos betegek gyógyulását.

petefészekrák, daganat, rák, immunterápia, PD-1 | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az immunrendszere képes felvenni a harcot a rák különböző fajtáival. Bizonyos daganattípusok azonban megtalálják a módját annak, hogy kivédjék a szervezet immunválaszát.

A "programozott halál-1", azaz a PD-1 elnevezésű fehérje megakadályozza, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a ráksejteket. A szakemberek ezért olyan antitestek kifejlesztésébe kezdtek, amelyek a T-sejtek felszínén expresszálódó PD-1 receptort blokkolják.

Bizonyos ráktípusok kezelésénél már alkalmaznak antitesteket, de a petefészekrák ellen eddig semmi sem volt hatékony.

A most tesztelt nivolumab már hatékonynak bizonyult egyebek között a melanoma, a veserák és a nem-kissejtes tüdőrák kezelésében.

A három évig tartó második fázisú klinikai vizsgálat során platina rezisztens petefészekrákban szenvedő 20 beteget kezeltek nivolumabbal. A résztvevők kéthetente kapták infúzióban egy éven át, vagy betegségük előrehaladtáig, írják a szerzők a Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ez volt az első alkalom, hogy sikerült igazolni a nivolumab biztonságosságát és hatékonyságát az egyéb kezelésre nem reagáló petefészekrákos betegeknél.

A petefészekrák világszerte a hetedik leggyakoribb daganattípus a nők körében, és a betegség gyakran egészen addig diagnosztizálatlan marad, amíg nem ad áttétet. A betegek több mint 70 százalékánál visszaesés következik be, és ha a kiújuló daganat ellenállóvá válik a kemoterápiával szemben, akkor a betegséget rendkívül nehéz kezelni.

| petefészekrák, daganat, rák, immunterápia, PD-1
2015-12-02 22:02:46


Új HPV szűrési lehetőség

Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-t. Az új vizsgálati módszer felválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenet vizsgál...


Méhnyakrák: a laparoszkópia eredményei rosszabbak

A méhnyakrák hagyományos műtétje után kisebb a halálozási arány, mint az minimál invazív laparoszkópiás műtétnél. Két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredm...


Méhnyakrák elleni védőoltás

Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás - tájékoztatta az EMMI pénteken az MTI-t.


A HPV elleni védőoltás és a méhnyakrák

A human papillomavírus (HPV) nemi úton átadható DNS vírus. A vírusnak több mint 170 típusa ismert. Világszerte több millió nő fertőződött a kórokozóval. Statisztik...


Méheltávolítás előtt és után

A nőgyógyászati nagyműtét legtöbbször azt jelenti, hogy hasi vagy hüvelyi behatolásból eltávolítják a méhet, leggyakrabban a petefészekkel és petevezetőkkel együt...