Ötödére csökkenhetne a méhnyakrák miatti halálozás

A méhnyakrák miatti halálozás évenként megismételt vérteszttel ötödére csökkenhetne brit orvosok szerint, de az erről született tanulmány eredményei még a kutatók szerint is további igazolásra szorulnak.

méhnyakrák, daganat, CA125 molekula, szűrés | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A méhnyakrák gyakran azért halálos kimenetelű, mert túl későn fedezik fel. A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány, amelyben 14 éven át 200 ezer nő adatait vizsgálták, a rákszűrés fontosságára irányítja rá a figyelmet.

A méhnyakrákot nehéz kiszűrni, ugyanis olyan tünetei vannak, amelyek más betegségeknél is jelentkeznek: alhasi fájdalom, étkezési problémák vagy állandó puffadás.

Nagy-Britanniában a valaha végzett egyik legnagyobb szabású kutatást végezték el a méhnyakrák szűréséről. A CA125 molekula szintjét mérték a nők vérében. Akinél a szint megemelkedett, további tesztekre küldték, a legvégén következhetett a műtét.

A kutatás eredménye azonban a kutatók szerint is "ellentmondásos". A kezdeti statisztikai elemzés nem igazolta a szűrés előnyeit, melyek azonban kimutathatók lettek, ha kivették a feldolgozott anyagból azoknak a nőknek az adatait, akiknél már elkezdhetett növekedni a daganat.

A méhnyakrák világszerte a hetedik leggyakoribb daganatos betegég, évente 240 ezer új esetet regisztrálnak.

A kutatás vezetője szerint "Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogyan lépjünk előre a szűréssel, ugyanakkor becsléseink reménykeltőek, mert ezek alapján 20 százalékos lehet a csökkenés, ezt kell bizonyítanunk."

A kutatók tehát még további három éven át fogják követni a betegek, hogy döntő bizonyítékkal állhassanak elő. A szűrés ellen szól egyelőre, hogy esetleg indokolatlan műtétekhez vezethet, amikor a daganat jóindulatúnak bizonyul.

A szakemberek ugyanakkor a tanulmányt nagyon fontos előrelépésként értékelték a méhnyakrák kutatásban.

BBC News

| méhnyakrák, daganat, CA125 molekula, szűrés
2015-12-17 21:50:26


Web Design & Development Prowebshop