A méhtestrák kezelése

Magyarországon évente 950 új esetet észlelünk, a halálozási arány 30 százalék körül van. A fejlődő országokban a méhnyakrák a gyakoribb, míg a gazdaságilag fejlettebb államokban a méhtestrák dominál.

méhtestrák, daganat, méhnyakrák, onkológia, nőgyógyászat | Gyógy-ír   Kisalföld | Kocsis, K.
Az ok kettős. A betegség előfordulásának csúcsa a változókor idejére esik. Nyugati társadalmunkban növekszik az idősebb életkorúak aránya. A nagyobb kalóriájú, több zsírt tartalmazó étrend fogyasztása fokozza az ösztrogénhormon termelését az elhízottak zsírszövetében.

A daganat kialakulásában meghatározó, oki szerepe van e nemi hormonnak. A betegségre hajlamosító tényezők a jó gazdasági-szociális helyzet, az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség. Gyakrabban észlelik nem szült nők között, a hosszú időn át egyéb betegség miatt ösztrogénnel kezelteknél. Nagyobb a kockázata azoknak is, akik egyenes ági leszármazottai emlő-, vastag- és végbél-, valamint méhrákban szenvedtek.

Érdekes megfigyelés azonban, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátló szert (ösztrogén- és progeszteronhormon) szedő nők méhtestrákkockázata csökken.

A rosszindulatú méhtestrák a méhüreg belső felületét borító nyálkahártyából ered. Döntő többségében, 90 százalékban mirigyhámrák (adenokarcinoma). E betegségnek is ismert rákmegelőző állapota, mely azonban kezeletlenül csak mintegy 25 százalékban alakul át rákká az évek folyamán.

A kór legjellemzőbb, sokszor egyetlen tünete a változókorban lévő nők hüvelyi vérzése. A panasz hátterében szerencsére csak harmadrészben rejtőzik rák, többször egyéb jóindulatú betegség az oka. Mentruáló nőknél rendellenes vérzés lehet a daganat tünete, de a vérzés oka gyakran csak hormonális eredetű.

A kórisme szakaszos méhkaparás során (méhüreg és méhnyakcsatorna) nyert anyag szövettani vizsgálatával állapítható meg.

A folyamat a méhnyálkahártya bármely részéről kiindulhat, terjedése során belülről kifelé beszűri a méhtest izomzatát, ezen áthatolva a tumorsejtek megjelennek a hasüregben, hashártyán, de ide a petevezetőkön keresztül is eljuthat.

Lefelé terjedve a méhnyak, a hüvely felső harmada, majd a hólyag és végbél is érintetté válik.

A nyirokkeringés útján a tumorsejtek eljutnak a lágyéki, ágyéki, a hasi főverőér menti nyirokcsomókba.

A véráramon keresztül terjedve az áttét a hüvely mellső falán is gyakran megjelenhet. A csont, tüdő, egyéb szervi metasztázis ritkán alakul ki.

A betegség pontos kiterjedése hüvelyi, hasi ultrahang, hólyag-, végbéltükrözés, komputertomográfia, szükség szerint tüdő- és csontröntgen segítségével állapítható meg.

Kezelésében a sebészi eljárás elsődleges fontosságú. A méh testére korlátozott, a nyálkahártyát, vagy a méhizomzat fél vastagságát érintő, viszonylag érett (az eredeti mirigyhámhoz hasonló felépítésű) tumorsejtekből álló daganat esetén eltávolításra kerül a méh, mindkét petefészekkel együtt.

Ha a daganatsejtek éretlenek, vagy a tumor a méhizomzat fél vastagságán túlterjedt, a műtétet a hasi főütőér menti nyirokcsomók kiirtásával egészítik ki.

A műtét előtt sok intézetben végeznek üregi sugárkezelést, melynek célja a méh daganatos nyálkahártyájának elpusztulása, illetve életképességének, áttétképző képességének csökkentése.

Ha a daganat mélyen beszűrte a méhizomzatot vagy éretlen sejtekből állott, fennáll a későbbi hüvelyfali, illetve kismedencei nyirokcsomókban jelentkező áttét keletkezése, a hüvelycsonk területén megjelenő helyi kiújulás veszélye. Ilyenkor a műtétet a hüvelyfal és a női kismedence sugárkezelése követi, közelbesugárzó készülék (after loading), külsű sugárforrás (kobaltágyú vagy egyenesvonalú gyorsító) alkalmazásával.

Műtéti ellenjavallat (belbetegség, időskor), vagy már kiterjedt, műtéttel nem megoldható daganat esetén kizárólagos üregi és külső sugárkezelés alkalmazható.

A daganatos betegség kiegészítő (adjuváns) kezelésére, vagy kiújulásakor progeszteronhormon adása (Provera, Farlutal) visszafejlesztheti, fékezheti a folyamatot.

Ez a módszer főképp a méhtestdaganatok mintegy harmadában meglévő progeszteronhormon-érzékenység esetén hatásos.

Többszörös helyi kiújulás, a műtéti, sugaras és hormonális kezelési módok hatástalansága, távoli áttétek megjelenésekor daganatölő gyógyszerek infúziós adását lehet megkísérelni - sajnos csekély eredménnyel.

| méhtestrák, daganat
2007-11-29 14:16:31

Web Design & Development Prowebshop