A terméketlenség és petefészekrák kockázata

Korábbi adatokkal ellentétben a meddőség elleni gyógyszerek valószínűleg nem fokozzák a petefészekrák kockázatát, jelentik kaliforniai kutatók. A témáról közölt összes tanulmányt áttekintve a kutatók úgy vélik, hogy maga a meddőség fokozhatja valamilyen módon a nők petefészekrák kockázatát.

meddőség, petefészekrák, rák, daganat, tumor | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

A kutatók számos nagy tanulmányt, mely nők ezreit, akik meddőség elleni szereket használtak, vizsgáltak át, továbbá olyan beszámolókat, melyekben meddőség elleni gyógyszert szedő nők később kialakult petefészek rákjáról volt szó.

A Journal Fertility and Sterility októberi számában megjelent cikkben a szerzők azt a következtetést vonják le, hogy a soha nem szült nőknél, akik meddőségi kezelésre nem reagáltak, különösen nagy a petefészekrák kockázata.

"Különösen fontos hangsúlyozni ezeknek a tanulmányoknak a korlátait, mielőtt a kutatók a meddőség elleni gyógyszereket vádolják azzal, hogy petefészekrákot okoznak";, mondta a tanulmány szerzője, dr. Beth Karlan, a Cedars Sina-i Medical Center (Los Angeles) nőgyógyászati onkológiai osztályának vezetője.

Dr. Carmen Rodriguez, az Atlanta-i American Cancer Society epidemiológusa egyetértett az előadás megállapításaival, de azt mondta, hogy a kutatók alulhangsúlyozták a bizonyítékát annak, hogy a meddőség elleni gyógyszerek ténylegesen fokozhatják a petefészekrák veszélyét. "Egyetértek azzal, hogy jelenleg nincs elég adat, mely alátámasztja azt a következtetést, hogy a meddőség elleni szerek fokozzák a petefészekrák kialakulását"; mondta. De a meddőségi kezelésre jelentkező nőket fel kell világosítani arról, hogy néhány esetben fokozott kockázatot állapítottak meg";, tette hozzá Rodriguez.

A meddőség elleni szerek azáltal hatnak, hogy peteérést váltanak ki - általában sokkal gyakrabban, mint a normális menstruációs ciklus során. Ennek eredményeként a kutatók azt gyanítják, hogy ez a "hyper-ovuláció"; rákot okozhat. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, ahol megszűnt valamilyen oknál fogva termékeny éveik alatt a peteérés - gyermekszülés vagy fogamzásgátlók szedése miatt - csökken a petefészekrák veszélye.

Karlan és Rodriguez egyetértett abban, hogy a petefészekrákhoz vezető biológiai mechanizmus megértéséhez és a meddőség elleni kezelés lehetséges kockázatainak felméréséhez még további tanulmányozás szükséges. "Ez a téma egyre fontosabb lesz, mert egyre gyakrabban alkalmazzák a meddőség elleni szereket - már nemcsak a fogamzás elősegítésére, hanem olyan nőknél is, akik pete donorként szolgálnak"; mondta Karlan.

A petefészekrák a nőknél előforduló összes rák 4%-a, azonban különösen veszélyes alak. A petefészekrákban megbetegedett nők kevesebb mint 50%-a és 5 évnél tovább az American Cancer Society szerint.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| meddőség, petefészekrák, rák, daganat, tumor
2002-07-31 18:15:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop