A méhrák "háromgyógyszeres"; kezelése

Javulhatnak a méhrák túlélésének esélyei - adták hírül kutatók egy, az Amerikai Orvosi Társaság (AMA) által szponzorált konferencián.

méhrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, háromgyógyszeres, gyógyszer, NCI, rák, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A "dózis-intenzív háromgyógyszeres kezelés"-nek (Dose-intense three-drug therapy) elkeresztelt, a bethesdai Nemzeti Rák Intézet (NCI) kutatói által kifejlesztett kísérleti kezelés az előzetes próbák során hatásosabbnak bizonyult a hagyományos chemotherapiánál.

Korábbi tanulmányok kimutatásai szerint a standard kezelésben részesülő méhrákos betegeknek legfeljebb fele volt még 18-19 hónap után is tünetmentes - mondta Dr. Eddie Reed, az NCI méhrák részleg vezetője.

A kísérleti kezelés, amely a műtéti beavatkozást követően kezdődik meg, gyönge kilátásokkal rendelkező betegek 70 százalékánál eredményezett majdnem két év után is tünetmentességet - számolt be a kutató.

"Nagyon ígéretesnek tartjuk az új kezelést, sokat várunk tőle"; - mondta Reed.

A méhrákot műtéttel, majd a következő három gyógyszer kombinációjával kezelik: cyclophosphamide, paclitaxel és cisplatin. A standard kezelés folyamán a chemotherápiás gyógyszereket hat ciklusban kapja a beteg.

A kísérleti kezelés keretében az összes gyógyszerből maximális adagot kap a beteg.

A női rákos megbetegedéseknek csupán 4 százaléka méhrák, de az NCI szerint a női ivarszervet megtámadó rákok közül ez a legveszélyesebb.

Az Amerikai Rák Társaság (ACA) szerint idén 26800 nőben fog méhrák kifejlődni, és ezen felül 14200 fognak a betegségbe belehalni. Az öt évet túlélők aránya csak 46 százalék.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| méhrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, háromgyógyszeres, gyógyszer, NCI, rák
2002-07-31 18:33:15


Új HPV szűrési lehetőség

Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-t. Az új vizsgálati módszer felválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenet vizsgál...


Méhnyakrák: a laparoszkópia eredményei rosszabbak

A méhnyakrák hagyományos műtétje után kisebb a halálozási arány, mint az minimál invazív laparoszkópiás műtétnél. Két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredm...


Méhnyakrák elleni védőoltás

Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás - tájékoztatta az EMMI pénteken az MTI-t.


A HPV elleni védőoltás és a méhnyakrák

A human papillomavírus (HPV) nemi úton átadható DNS vírus. A vírusnak több mint 170 típusa ismert. Világszerte több millió nő fertőződött a kórokozóval. Statisztik...


Méheltávolítás előtt és után

A nőgyógyászati nagyműtét legtöbbször azt jelenti, hogy hasi vagy hüvelyi behatolásból eltávolítják a méhet, leggyakrabban a petefészekkel és petevezetőkkel együt...