Tudósok a méhnyakrákot okozó gén nyomában

A tudósok szerint genetikai oka lehet annak, hogy a spanyol és néger nők körében magasabb a méhnyakrák előfordulása.

méhnyakrák, fogamzásgátlás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Míg a tényt már korábbi tanulmányok is megállapították, mindezt eddig az érintettek rosszabb egészségügyi körülményeinek és a mechanikus fogamzásgátlók ritkább használatának tudták be.

A méhnyakrák rizikófaktorai közé tartozik a gyakori partnerváltogatás, valamint az, hogy a nők nem végeztetik el a Pap-tesztet, amellyel kimutatható lenne a rák veszélye.

Dr. Wendy Brewster és Hoda Anton-Culver az irvine-i University of California epidemológiai osztályának munkatársai azonosítani akarják a szerintük a méhnyakrák és a genitális szemölcsök humán papilloma-vírus okozta kialakulásában szerepet játszó géneket. A vírus nemi úton terjed és "majdnem minden esetben" a méhnyakrák okozója, állítja a chicagói Womens's Cancer Network.

A new York-i American Cancer Society Kaliforniára vonatkozó adatai szerint a fehér nőknél 100 ezerből 6,6 nő, míg a latin-amerikaiaknál 16,9 betegszik meg méhnyakrákban.

A bethesdai National Cancer Institute számadatai szerint az 50 évesnél idősebb néger nőknél kétszer akkora a valószínűsége annak, hogy méhnyakrákot kapnak és bele is halnak, mint a fehéreknél.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| méhnyakrák, fogamzásgátlás
2003-12-03 10:28:02