A lézerterápia eredményesen gyógyítja a petefészekrákot

A petefészekráknak nemsokára új ellensége lesz: a lézerterápia.

A tudósok felfedezték, hogy laboratóriumi kísérletekben a lézer és a kemoterápia kombinációjával gyógyítani lehet a petefészekrákot. Ez a kezelés majdnem 13-szor hatásosabbnak bizonyult egyes rákos petefészek-sejtek elpusztításában, mint egyedül a kemoterápia.

Évente több mint 20 ezer nőt diagnosztizálnak petefészekrákkal az Egyesült Államokban, 12 ezer eset halállal végződik. A hagyományos kezelés a műtéti beavatkozás, amit kemoterápia követ. Még ezek mellett a kezelések mellett is az előrehaladott állapotú petefészekrákos betegeknek csupán 20-35 százaléka él tovább 10 évnél a diagnózis felállítása után.

"Ezért égető szükség van a súlyos állapotú petefészekrákosok számra új stratégiák kifejlesztésére" - írják a Journal of the National Cancer Institute (https://jnci.oupjournals.org) szeptember 15-én megjelent számában a tanulmány szerzői.

Ez az újfajta terápia, a fotoimmunoterápia, új távlatokat nyithat a petefészekrákban szenvedő nők számára. A Tayyaba Hasan, a bostoni Harvard Medical School mellett működő Wellmann Laboratories of Photomedicine dermatológiai osztályának professzora vezetésével működő kutatócsoport azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a sejtkultúrákon végzett laboratóriumi eredmények "ígéretesek", a humántesztelés előtt további kutatásokat kell végezni.

A fotoimmunoterápia során a rákos sejteket lézerfénynek teszik ki. A kutatók először egy antitestet vagy fehérjét terveztek, amelyet speciálisan arra használtak, hogy felismerje a petefészek-daganatot. Ehhez az antitesthez a kutatók fény által aktivált szereket adtak, amelyek lézer hatására toxikussá váltak. A sejteket ezután egyesítették a rákos sejtekhez kötődő antitest-vegyülettel.

"Ha fényt adunk, akárhová kötődik is ez az antitest, ott elhalnak a sejtek" - mondta Hasan profeszor egy interjúban.

A harvardi kutatók 14 rákos nő petefészkéből és melléből származó sejtkultúrán tesztelték a kezelést. Fotoimmunoterápiás szereket kombinálták a petefészekráknál hagyományosan alkalmazott kemoterápiás gyógyszerrel, a cisplatinnal. A kombinált kezelés megközelítőleg 7-szer olyan hatásos volt a rákos sejtek elpusztításában, mint egyedül a cisplatin.

Egyes betegekre azonban a cisplatin nincs semmilyen hatással. A kutatók ezért a sejtek különböző mintáit tesztelték, hogy megállapítsák, melyekre hat jelentősen a cisplatin és melyek rezisztensek a szerrel szemben. A cisplatinnal szemben ellenálló sejteknél a kombinált kezelés 3-szor eredményesebb volt, mint a csak gyógyszeres kezelés. Ezért a lézerterápia a leghatásosabb azoknál a betegeknél lehet, akik nem reagálnak a hagyományos terápiákra.

Dr. Carmel J. Cohen szülész-nőgyógyász professzor, a New York-i Mount Sinai School of Medicine onko-ginekológiai osztályának vezetője szerint lehet, hogy a kezelés csak egy korlátozott számú betegnek használ, "de az igazi probléma az, hogy a sejtkultúrát hogyan alkalmazzuk a betegnél. Megjegyezte, hogy embereknél " a rákos petefészeksejtek olyanok, mint tű a szénakazalban" és nehéz lesz anélkül kezelni a rákos sejteket, hogy ne ártanánk az őket körülvevő szöveteknek.

Cohen professzor elmondta, hogy a lézerkezeléseket már sikeresen alkalmazzák a fej- és nyakrákoknál, azonban ezek a rákok láthatók és könnyebben kezelhetők ezen a módon.

Hasan professzor és munkatársai a jövőben a petefészekrák állatmodelljén kívánják tesztelni ezt a terápiát. Szintén tesztelni kívánják az antitestet is embereken, hogy meglássák, milyen hatékonyan választja ki a ráksejteket a többi élő szövet közül.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Ovarium daganatok, Petefészek daganat, Ovarialis daganat, Ovarium daganat, Ovarium tumor, Petefészek tumor, Ovarialis tumor, Daganat, Neoplasma, Tumor, Blastoma, lézer, laser, kemoterápia, rák
2002-08-01 00:25:33

Web Design & Development Prowebshop