A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél csökken a rák kockázata

Amióta az 1960-as években bevezették, több mint 300 millió nő szedett fogamzásgátló tablettát. Egy 36 éve tartó vizsgálat során most kiderült, hogy ezeknél a nőknél kismértékben csökkent a rák kockázata.

fogamzásgátló, rák | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A mindmáig leghosszabb ideig és legnagyobb számú résztvevővel végzett kutatás eredményeképpen megállapították, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők 12 százalékkal csökkent a rák veszélye, azokkal a nőkkel szemben, akik soha nem szedték a tablettát.

A vizsgálatba 46 ezer nőt vontak be, és közel négy évtizeden át követték őket. Azoknál, akik 8 évnél tovább szedték a tablettát, a méhnyakrák kockázata valamelyest nőtt, de a ma már rutinnak számító szűrés miatt a kockázat a minimumra csökkenthető.

Az évek során számtalan vizsgálatot végeztek már el az orális fogamzásgátlók és a rák kapcsolatának kutatására. A legtöbb eredmény szerint a tablettát szedőknél némileg megemelkedett az emlő-, a méhnyak- és a májrák kockázata, alacsonyabb azonban a petefészek- és a méhtest rákjának rizikója, és ez a védő hatás még a tabletta abbahagyása után 15 évvel is érvényesül.

Mindent egybevetve az aberdeeni egyetem kutatói megállapították, hogy a tabletta szedésének a rák vonatkozásában több az előnye, mint a hátránya.

WebMD
| fogamzásgátló, rák
2007-09-12 22:52:09

Web Design & Development Prowebshop