A HPV elleni védőoltás és a méhnyakrák

A human papillomavírus (HPV) nemi úton átadható DNS vírus. A vírusnak több mint 170 típusa ismert. Világszerte több millió nő fertőződött a kórokozóval. Statisztikák szerint a szexuálisan aktív férfiak és nők 50%-a élete során találkozik a vírussal.

HPV, humán papillomavírus, méhnyakrák, védőoltás | InforMed Hírek15   InforMed | Hulló, D.

A HPV a fertőzést követően ritkán okoz azonnali tüneteket. A kórokozó a bőr hámsejtjeiben és a nyálkahártyasejtekben telepszik meg. A vírus egyes típusai más-más tüneteket okoznak, egyesek szemölcsöket mások daganatos betegségeket idézhetnek elő. A magas rizikócsoportba tartozó típusok tartós jelenléte évek alatt olyan elváltozásokat indíthat el, amelyek később daganatos betegséget hozhatnak létre. A 16,18,31,33,35,39,45,51,52, valamint a 56,58,59,68,73 és a 82-es tartoznak a magas rizikójú típusok közé.

A fertőzés következményei

A tudományos vizsgálatok eredménye szerint a friss HPV fertőzést követően az immunrendszer két év alatt 90%-ban eliminálja a vírust. Bár arra nem adtak még egyértelmű választ, hogy képes-e a szervezet a vírust teljes egészében eltávolítani, vagy csak a kimutathatósági szint alá csökkenti a jelenlétét, illetve arról sem nyilatkoztak, hogy ilyen esetben megszűnik-e az egyén fertőzőképessége.

A méhnyakrák a legismertebb HPV által okozott rákos megbetegedés, de a szeméremajkak, a hüvely, a hímvessző, a végbélnyílás és a szájnyálkahártya területén is megjelenhetnek hasonló elváltozások. Magyarországon a mellrák után a méhnyakrák a leggyakoribb oka a nők daganatos halálozásának.

A tünetmentes (szubklinikus) fertőzés évekig fennállhat, mielőtt bármilyen látható problémához vezetne. Ezért a szűrővizsgálatok jelentik az egyetlen olyan módszert, amelyből kiderülhet, hogy a egyén fertőzött. Jelenleg többféle olyan vizsgálati módszer ismert, amely a különböző típusú human papillomavírusok DNS-ének jelenlétét képes a szervezetben kimutatni, ám ezek mindennapi használata még nem terjedt el. A gyakorlatban a méhnyak fizikális vizsgálata, sejtjeinek laboratóriumi vizsgálata illetve a más területekről vett szövetminták feldolgozása szolgál diagnosztikus céllal.

A védőoltás

Jelenleg két védőoltás érhető el a világon. A Silgard vagy más néven Gardasil, és a Cervarix. Mindkét oltóanyag védelmet nyújt a HPV 16 és 18-as típusa ellen, míg a Silgard a 6 és a 11-es típus ellenes védelmet is magába foglalja. Ez az utóbbi két HPV típus felelős a nemi szemölcsök 90%-ért.

A védőoltás kisebb előnnyel jár azok a nők számára, akik már fertőzöttek a 16 és a 18-as típussal, ezért még a szexuális élet megkezdése előtt érdemes a fiatal lányokat oltásban részesíteni. Azok a nők, akik már éltek szexuális életet, de még nem fertőzöttek a vírussal, szintén felvehetik az oltást.

Mindkét oltóanyaggal három alkalommal kell beoltani a pácienseket, a három oltást hat hónapon belül kapják meg. Emlékeztető oltásra nincs szükség. Az oltás nem jelent gyógyulást sem a már meglévő HPV fertőzésre, sem a már meglévő méhnyak elváltozásra.

A védőoltás beadása után is javasolt a rendszeres méhnyakrák szűrés, mivel az oltás nem véd minden HPV típus ellen, illetve más nőgyógyászati betegségek is felmerülhetnek a vizsgálat során.

Eddigi nemzetközi kutatások szerint a Gardasil beadása a férfiak esetében is jótékony hatással van a nemi szemölcsök és a nemi szerveket érintő daganatos elváltozások elleni védelemben.

A férfiak, fiúk beoltása közvetve a nőket is védi, mivel a beoltott férfiaktól nem kapják el a vírust.

A védőoltásokat már több, mint 100 országban törzskönyvezték, több mint 100 millió példányban állították el. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az oltóanyag biztonságos és jól tolerálható. A beadáshoz azt javasolják, hogy a páciensek ülve, vagy fekve kapják meg az oltás az esetleges ájulások megelőzése céljából. Az injekciót a felkar izomzatba adják be. A beadás helyén kisebb bőrpír, duzzanat előfordulhat, illetve az egyéb védőoltásokra is jellemző általános mellékhatások (pl. láz) ritkán felléphetnek.

Forrás: WebMD, Wikipedia

| HPV, human papillomavírus, méhnyakrák, védőoltás
2018-09-08 11:56:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop