Hirdetés

Három helyett két oltás is elég a méhnyakrák megelőzésére a 11-14 éves korosztálynak

A korábban ajánlott három helyett két védőoltás is elég a 11-14 évesek körében a nemi úton terjedő és többféle rákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen az amerikai járványügyi központ, a CDC szerint.

HPV, human papillomavírus, méhnyakrák, védőoltás |

MTI Hírek13 | MTI

A CDC igazgatójának közleménye szerint a 11-14 éves gyerekek esetében két, legalább hat hónap különbséggel beadott HPV-oltás is "biztos és tartós" védelmet nyújt a HPV-okozta rákbetegségek, köztük a méhnyakrák ellen. Tom Frieden úgy véli, az új ajánlás több amerikai fiatal számára teszi elérhetőbbé, elfogadhatóbbá a védőoltást.

A nagyobb gyerekek és a fiatal felnőttek (15-26 évesek) esetében továbbra is három vakcinát tart szükségesnek az amerikai betegségmegelőzési központ.

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a vírus a legtöbb rákhalálozást okozza a nők körében világszerte. Mivel szemölcsöket is kiválthat a nemi szerveken és rákot okozhat a szájüregben, a hímvesszőn és a végbélben is, a védőoltást mindkét nemnek ajánlják.

Az Egyesült Államokban a 11-12 évesek esetében ajánlják a védőoltást, még időben ahhoz, hogy a nemi élet megkezdése előtt védetté váljanak a papillomavírussal szemben. Az ajánlás ellenére a lányok kétötöde és a fiúk háromötöde nem kapja meg a vakcinát.

Az Egyesült Államokban évente 27 ezer embert diagnosztizálnak HPV-vel összefüggésbe hozható rákbetegséggel.

HPV, human papillomavírus, méhnyakrák, védőoltás

2016-10-25 22:48:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop