Javuló esélyek a nőgyógyászati daganatos megbetegedések területén

Május 8 - a petefészekrák világnapja. A nőgyógyászati daganatos megbetegedések fajtáiról, kezelési lehetőségeiről, és az ezekhez kapcsolódó palliatív módszerekről dr. Pete Imrével, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának főorvosával beszélgettünk.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Milyen megbetegedések tartoznak a nőgyógyászati daganatos esetek közé?

A leggyakrabban előforduló nőgyógyászati daganatos megbetegedések közé tartozik a méhtestrák, a petefészekrák, a méhnyak rosszindulatú elváltozásai, és ezekhez társulnak még, igaz jelentősen ritkább előfordulási aránnyal, a szeméremtest daganatai.

Érdekes tény, hogy bár a közgondolkodásban a nőiség egyik legmeghatározóbb eleme a női mell, az itt kialakuló daganatos elváltozásokkal nem a nőgyógyász szakma foglalkozik sebészi ellátásuk a szakmai protokoll és a magyarországi szabályok szerint sebészi feladatkörbe tartoznak.

Az elmúlt évtizedekben milyen előrelépések történtek a nőgyógyászati daganatos betegségek kezelésében?

Ha azt vizsgáljuk, hogy az egyes daganatos megbetegedések kezelése kapcsán van-e előrelépés a múlthoz képest, akkor azt mondhatjuk, igen. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok minden megváltozott. Ha csak a saját praxisomból indulok ki, azt látom, hogy például a petefészek-daganatos betegség esetében, míg a pályám elején a várható túlélés néhány hónapra, egy-két évre volt tehető, a jelenleg rendelkezésre álló kezelési módszerekkel a betegek túlélési ideje években mérhető.

Mi változott a petefészekrák kezelése kapcsán?

A petefészek-daganat egy rendkívül alattomos betegség. Mivel nincsenek korai tünetei, ezért az esetek közel háromnegyed részében előrehaladott stádiumban kerül csak felismerésre. Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló kezelési módszerekkel ma már az előrehaladott stádiumban felfedezett petefészek-daganatok esetében is jó túlélési eredmények érhetők el, a petefészekrák krónikus betegségnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy a műtétek, a kemoterápiás kezelések alkalmazásával a betegek élethosszát akár 8-10 évvel is meghosszabbíthatjuk.

A korai stádiumban megkezdett kezelés pedig akár a teljes gyógyulás lehetőségét is magában hordozza. A fiatal nők esetében természetes igényként merül fel, hogy a gyógyulás követően képesek legyenek a fertilitásukat megtartani, azaz gyermeket vállalhassanak.

Ez ma már, korai stádiumban, a szakma által vállalható igény. Saját praxisomban is több olyan páciens gyermekének a fényképét őrzöm, akiknek édesanyját az intézetünkben sikerült eredményesen kezelni. Ezekre az újszülött fotókra nagyon büszkék vagyunk.

Milyen változások történtek a többi daganatos nőgyógyászati megbetegedés területén?

A méhnyakrák leggyakrabban a fiatal nők körében fordul elő. Amíg korábban ennek a betegségnek az elsődleges kezelési formája a sugárkezelés volt, a 90-es évektől kezdve a sebészet lépett az első helyre. A radikális sebészi beavatkozás révén nemcsak a daganat, hanem a környezeti nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek.

A műtéti preparátumok patológiai feldolgozása során olyan információkhoz jutunk, amely a beteg későbbi kezelését nagymértékben segíti, például az utókezelés szükségességét és formáját is meghatározzák. A méhtestrákos betegek esetében nagy változás a múlthoz képest nem következett be.

Ennek oka, hogy a betegek régen és ma is elég korán jelentkeznek a kezelésre (a betegek 75-80%-ánál a betegség egyes stádiumban kerül felfedezésre). A betegség jelentkezése, a vérzési rendellenesség olyan tünet, amit általában az orvoskollégák komolyan vesznek, és a szövettani vizsgálattal erősítik meg a betegség jelenlétét, aminek alapján a betegség kezelése azonnal elkezdhető.

A méhtestrákos megbetegedések esetében is az elsődleges kezelési forma a sebészi beavatkozás, illetve az ennek révén kapott patológiai feldolgozásból kinyert információk alapján lefolytatott utókezelés. Nagyon jó hír, hogy a méhtestrákos betegek 90%-a teljes mértékben meggyógyul.

Talán egy jelentős változást mégis meg lehet említeni. Míg régebben a sebészi kezelés előtt rutinszerűen alkalmaztunk sugárkezelést, ez ma már nem tartozik a korszerű kezelési eljárások közé.

Ide kattintva elolvashatja a dr. Pete Imrével készített teljes interjút, amelyből megismerheti a nőgyógyászati daganatos megbetegedések lehetséges következményeit, amelyek nagyban befolyásolják a betegek mindennapi életét. 

| petefészekrák
2021-05-05 13:54:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop