Méhnyakrák: a laparoszkópia eredményei rosszabbak

A méhnyakrák hagyományos műtétje után kisebb a halálozási arány, mint az minimál invazív laparoszkópiás műtétnél. Két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredményeket, a cikkek a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelentek meg.

méhnyakrák, műtéti kezelés | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A radikális méheltávolítást a méhnyakrák korai stádiumában diagnosztizált nőknél végzik. Mindkét cikk a radikális méheltávolítás kétféle módszerét hasonlította össze.

A hagyományos műtét során nagy metszést ejtenek az alhason. Laparoszkópiás műtétnél a sebész kis metszéseket ejt a kamera és a műtéti eszközök számára, a műtét után gyorsabb a gyógyulás. A több mint egy évtizede ismert laparoszkópiás eljárás gyorsan elterjedt, noha hosszú távú, precíz vizsgálatok adatai nem álltak rendelkezésre.

Az egyik tanulmányt egy tucatnyi ország több mint 30 kórházának adatainak elemzésével végezték. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknél laparoszkópiás műtétet végeztek, négyszer gyakoribb volt a rák kiújulása, mint a hagyományos műtéttel végzett esetekben.

Nem lehet tudni, hogy miért bizonyultak rosszabbnak a laparoszkópia eredményei. Lehet hogy az eszközökkel vagy a technikával lehet gond, ami miatt a daganatsejtek a hasüregbe jutnak. Néhány kórház visszatért a hagyományos műtéthez az után, hogy a kutatási eredményeket márciusban egy konferencián bemutatták.

Az egyik ilyen kórház a Texas Egyetem Houston-i Anderson Rákkutatási Központja volt. A kutatók véletlenszerűen jelöltek ki 631 pácienst az egyik vagy a másik eljárással végzett műtétre. Négy év után a laparoszkópiás műtét után a betegek 86 százaléka, a hagyományos műtét után 96 százaléka volt életben. Tavaly, amikor a magasabb kiújulási és halálozási arányok kiderültek, leállították a kutatást.

A másik kutatás 2461 méhnyakrákos nő adatait elemezte, mindnyájuknál radikális méheltávolítást végeztek. Négy évvel a műtét után a minimális invazív csoportból 9,1%, a hagyományos csoportból 5,3 százalék halt meg.

| méhnyakrák, műtéti kezelés
2018-11-09 19:33:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop