Nem eléggé rendszeresek a méhnyakrák-szűrések

Az egészségügyi intézményekben nem ragadnak meg minden alkalmat arra, hogy elvégezzék a nők méhnyakrák-szűrését, állítják egy tanulmány szerzői.

nők, méhnyakrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tumor-szűrés, szűrés, nőgyógyászati, vizsgálat, nÅ‘k, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ince, S.

A San Francisco-i Kalifornia Egyetem (UCSF) és a Permanente Medical Group közös programjában 649 olyan beteg kartonjának adatait vizsgálták át, akiknél egy hatéves időtartam alatt méhnyakrákot diagnosztizáltak. A nők 60 százalékánál (390 esetben) a diagnózist megelőző 6-36 hónapban nem végezték el a Pap-tesztet.

A vizsgálaton át nem esett nők közül 241-et a HMO nevű társaság biztosította a diagnózist megelőző három évben legalább 30 hónapig, és összesen 200 nő a kérdéses időben járóbetegként vett részt vizsgálatokon, jelentette ki dr. Walter Kinney, a vizsgálat egyik résztvevője.

Ahelyett, hogy minden lehetséges eszközzel - a női betegek telefonon és levélben történő értesítésével - kívülről próbálják meg felhívni a nők figyelmét a szűrés fontosságára, inkább arra kellene az intézményeknek koncentrálniuk, hogy minden olyan nőnél elvégezzék a teszteket, akik orvoshoz fordulnak, akár valamilyen egyéb problémával, jelentették ki a kutatók. Felméréseik eredményét a Society of Gynecologic Oncologists orlandói kongresszusán ismertették.

"Az a célunk, hogy minden orvos és minden beteg felismerje ezt a lehetőséget," mondta dr. Patricia Braly, a New Orleans-i LSU Kórház nőgyógyászati onkológusa. "Természetesen elsőként azzal kell foglalkozni, amiért a beteg jött, de nem fordítunk elég figyelmet az egész betegre."

A bethesdai National Institutes of Health adatai szerint a méhnyakrákkal diagnosztizált nők mintegy felénél sohasem végeztek Pap-tesztet, és további 10 százalékuk pedig legalább 5 éve nem esett át ilyen vizsgálaton. A nem vizsgált nők nagyobb része az idősebb korú, biztosítás nélküli, kisebbségi (főként latin-amerikai és fekete) illetve szegényebb vidéki nők köréből kerül ki.

Bár az idősebb nőknél a terhességgel és fogamzással kapcsolatos indokok már nem játszanak szerepet, nekik is nagy szükségük lenne nőgyógyászati rutinvizsgálatokra, mondta dr. Braly.

"Az idősebb nők pedig egyre gyakrabban járnak orvoshoz, de mégsem kapják meg azt az ellátást, amire szükség lenne. Ok inkább reumatológushoz vagy kardiológushoz járnak. Nem arról van szó, hogy ezeknek a szakorvosoknak kellene elvégezniük a Pap-tesztet, de figyelmeztethetnék a betegeiket, és gondoskodhatnának arról, hogy részt vegyenek a vizsgálaton," szögezte le dr. Braly.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| nők, méhnyakrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tumor-szűrés, szűrés, nőgyógyászati, vizsgálat
2002-07-31 20:10:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop